Această decizie va impune reguli de restricție de nivel patru, extrem de dure, în 11 regiuni din vestul și centrul Scoției, inclusiv Glasgow. Asta înseamnă că magazinele neesențiale, puburile, restaurantele și sălile de sport vor trebui să se închidă, dar școlile vor fi în continuare deschise, transmite BBC.

Restricțiile vor rămâne în vigoare până la data de 11 decembrie.

Acestea vor fi impuse în East Dunbartonshire, East Renfrewshire, Glasgow, Renfrewshire și West Dunbartonshire. Lanarkshire de Nord și de Sud, Ayrshire de Est și de Sud, Stirling și Lothian de Vest vor trece, de asemenea, la nivelul patru – cu aproximativ 2,3 milioane de persoane afectate în cele 11 zone ale autorității locale.

„Presiunea asupra spitalelor din aceste zone şi asupra celor care lucrează în ele este deja ridicată şi, din cauza presiunii suplimentare pe care săptămânile următoare o pot aduce, ar putea deveni cu uşurinţă prea mare. Şi, în plus, la aceste niveluri, nu am avea flexibilitatea de care avem nevoie pentru a uşura restricţiile până de Crăciun, ceea ce, la fel ca celelalte naţiuni din Marea Britanie, vrem cu disperare să facem”, a spus Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoţiei.

Ce restricții vor fi impuse

Primul ministru a spus că oamenii din zonele de nivel patru pot să iasă afară în timpul perioadei de restricție de trei săptămâni doar pentru un număr limitat de motive. Acestea includ îngrijirea copiilor, îngrijirea unei persoane vulnerabile, exerciții fizice sau cumpărături de bunuri esențiale.

Vizitele vor fi interzise, iar persoanele care locuiesc în case diferite se vor putea întâlni doar în locuri publice, în grupuri de cel mult şase persoane şi cu respectarea distanţării fizice.

Nu în ultimul rând, oamenii trebuie să evite să părăsească regiunile vizate de restricţii dacă nu au un motiv întemeiat. În caz contrar, riscă chiar să fie arestaţi.

Oamenii de afaceri au avertizat, înainte de anunțul doamnei Sturgeon, că cel mai înalt nivel de restricții va avea un impact „sever” asupra multor comercianți, mai ales că urmează perioada sărbătorilor de Crăciun. Aceștia au pus la îndoială dovezile științifice pentru închiderea acestor afaceri.