Închiderea puburilor și restaurantelor, timp de 15 zile, în marile orașe scoțiene amenință mii de oameni cu pierederea locurilor de muncă. Decizia va fi în vigoare până pe 25 octombrie: numai în anumite zone, unele activități comerciale vor putea rămâne deschise, dar cu interdicția de a vinde băuturi alcoolice, astfel încât se speră ca măsura să limiteze contagierea periculoasă, care pare să nu renunțe.

Guvernul spaniol a decretat stare de alertă de 15 zile cu efect imediat pentru Comunitatea Madrid.

Controalele rutiere sunt activate pentru cei care intră și ies din centrul orașului: în conformitate cu noile restricții, maximum șase persoane se pot întâlni în public sau privat, iar barurile, restaurantele și sălile de sport se vor închide înainte de ora 22:00 și vor funcționa la capacitate limitată, de până la 50%.

Este prevăzută o desfășurare de forțe de 7.000 de ofițeri din cadrul Poliției și Gărzii Naționale.

La Moscova, spitalele temporare construite pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 s-au redeschis, din cauza numărului record de noi infecții, peste 12.000 în 24 de ore, dintre care 4.000 doar în Capitală. În prezent, Rusia se află pe locul al patrulea în lume la numărul de cazuri confirmate, cu aproape 1,3 milioane de infectări și peste 22.000 de decese.

În Germania s-a atins pragul critic

În multe orașe din Germania a fost atinsă alarma critică de 50 de noi infectări la 100.000 de locuitori.

Autoritățile au introdus lockdown și au restricționat vânzarea de băuturi alcoolice la Berlin și la Frankfurt pentru a combate creșterea puternică a cazurilor de coronavirus, notează EuroNews.

Începând cu 5 octombrie, în Republica Cehă s-a instituit un nou „lockdown sanitar” timp de 14 zile, cu adunări interne de până la 10 persoane și adunări în aer liber de până la 20 de persoane.

Toate activitățile culturale și sportive au fost reduse, dar limitarea privește și slujbele religioase, în timp ce piscinele au fost închise.

Armata croată a amenajat corturi de tabără la spitalul universitar din capitala Zagreb, care vor fi folosite pentru triajul persoanelor care au nevoie de îngrijiri medicale. Și în Croația, măsurile de limitare a pandemiei seamănă cu cele din țările vecine și sunt proporționale cu  numărul de locuitori și riscurile de infectare.