Concret, Guvernul spaniol a declarat vineri stare de alertă în Madrid. Decizia vine ca o măsură de combatere a răspândirii pandemiei de coronavirus.

Totuși, executivul central şi cel regional îşi continuă disputa asupra măsurilor antiepidemice concrete, după ce, în urma unei plângeri a guvernului regional, justiţia a invalidat joi ”lockdown-ul” parţial decis de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit EFE, premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a avut vineri o întâlnire pe această temă cu şefa guvernului regiunii Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Conform unor surse guvernamentale, Ayuso i-a cerut lui Sanchez mai mult timp pentru a decide asupra opţiunilor pe care le va avansa executivul regional, în timp ce premierul a insistat asupra necesităţii protejării sănătăţii populaţiei.

Restricțiile antipandemice au fost respinse

Tribunalul Superior de Justiţie din Madrid (TSJM) a respins joi restricţiile antiepidemice împotriva COVID-19 prin care începând de vinerea trecută locuitorii capitalei spaniole şi din nouă oraşe limitrofe nu mai pot părăsi aceste localităţi.

Trebuie menționat că restricţiile vizau 4,5 milioane de locuitori şi urmau să intre în vigoare vineri seara, pe o durată de două săptămâni.

„Le cerem din nou tuturor madrilenilor să nu iasă din Madrid şi să urmeze toate recomandările sanitare, în special în zilele următoare, cu weekendul prelungit” cu ocazia zilei naţionale a Spaniei, sărbătorită luni, a declarat Diaz Ayuso.

Premierul Pedro Sanchez, aflat în vizită în Algeria, a declarat că guvernul său va analiza decizia justiţiei, iar joi sau vineri se va întruni comisia formată din reprezentanţi ai guvernului naţional şi cel al provinciei Madrid. ‘Trebuie să fim conştienţi de gravitatea pandemiei la Madrid, să fim conştienţi că aceste măsuri trebuie menţinute pentru a readuce rapid sub control situaţia în regiunea Madrid’, a insistat el.

Cabinetul de stânga al Spaniei şi cel de dreapta al provinciei din care face parte capitala susţin politici diferite de combatere a epidemiei de coronavirus, iar decizia de joi a instanţei a sporit şi mai mult confuzia. Restricţiile considerate de instanţă ‘fără temei legal’ fuseseră convenite după tratative dificile cu autoritatea locală, care instituise măsuri doar în cartierele cele mai afectate.

Spre deosebire de interdicţiile de ieşire din locuinţe, impuse în primăvară, în timpul primului val al epidemiei, noile măsuri le-ar fi permis madrilenilor inclusiv să iasă din oraş, dar numai pentru a merge la locul de muncă, la medic, la şcoală sau la tribunal.

Bilanţul COVID-19 în Spania a depăşit săptămâna aceasta 800.000 de cazuri şi 32.000 de decese, fiind unul din cele mai grave din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori.