Mai mult de 1 milion de locuitori din regiunea Madrid nu mai pot să iasă din cartierele lor decât din motive de primă necesitate, după extinderea la noi zone, luni, a restricţiilor adoptate pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19, însă pe care guvernul central le consideră insuficiente, informează AFP, conform Agerpres.

Începând de luni dimineaţă, aceste măsuri vizează 167.000 de persoane suplimentare, care nu mai pot să iasă din cartierele lor decât pentru motive precise, precum mersul la muncă, deplasările la medic şi însoţirea copiilor la şcoală.

Supuse unor controale aleatorii ale Poliţiei, aceste persoane au în schimb dreptul de a se deplasa liber prin cartierele lor şi nu sunt, deci, izolate la domiciliu.

Peste 850.000 de persoane erau deja vizate de această măsură de o săptămână, în special în cartierele şi comunele defavorizate din sudul capitalei spaniole, unde manifestaţiile se înmulţesc pentru a denunţa o situaţie considerată nedreaptă.

Guvernul spaniol consideră că restricțiile sunt insuficiente

În total, aproape 15% dintre locuitorii acestei regiuni cu o populaţie de 6,6 milioane de rezidenţi sunt de acum afectaţi de aceste restricţii.

Însă guvernul central, care consideră că noile restricţii sunt insuficiente, a criticat autorităţile regionale şi le-a îndemnat să adopte măsuri mai drastice, ameninţându-le că le va impune el însuşi dacă acestea nu vor fi adoptate.

În Spania, regiunile deţin competenţe legate în domeniul sănătăţii.

„Obligaţia regiunii, în colaborare cu guvernul, trebuie să fie stoparea răspândirii COVID-19”, a insistat luni ministrul Afacerilor Externe, Arancha Gonzalez Laya, pentru postul Antena 3.

Spania a înregistrat peste 700.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi peste 31.000 de decese de la începutul pandemiei, iar Madridul este epicentrul celui de-al doilea val al epidemiei.

Evoluția COVID-19 în România

Până la data de 28 septembrie 2020, în România au fost confirmate 123.944 de cazuri de COVID-19, cu 1.271 mai mult decât în ziua precedentă. 99.344 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi, conform raportării Grupului de Comunicare Strategică (GCS) din 28 septembrie, ora 13.00.

În ultimele 24 de ore, 30 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit, numărul total al deceselor în România ajungând la 4.748. 29 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidităţi, potrivit GCS.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.528. Dintre acestea, 557 sunt internate la ATI.

Cu 10.355 de cazuri noi în ultimele opt zile, România înregistrează o nouă creştere a numărului de infectări faţă de intervalul 14-21 septembrie (9.402 cazuri noi). În România, în intervalul 27 aprilie-31 mai, s-a înregistrat o perioadă de descreştere a îmbolnăvirilor, iar începând cu 8-15 iunie şi până în prezent, trendul a fost aproape constant crescător.

România se află, la 28 septembrie 2020, pe acelaşi loc 9 în Europa la numărul de infectări, după Rusia, Spania, Franţa, Regatul Unit, Turcia, Italia, Germania şi Ucraina.