Anunțul a fost făcut de Ministerul de Finanţe slovac. Potrivit EFE, joi, Ministerul a propus ca toate persoanele cu vârste de peste 60 de ani care se vaccinează anti-COVID-19 cu doza ”booster” să primească un cec de 500 de euro.

Această sumă de bani ar urma să poată fi folosită în sectorul cultural sau în cel gastronomic. Sursa citată precizează că această măsură are rolul de impulsionare a vaccinării relativ reduse în Slovacia, de aproximativ 45% în prezent.

Ministrul Igor Matovic susține că foarte puțini pensionar aleg să se vaccineze cu cea de a treia doză, motiv pentru care este nevoie de un impuls din parte autorităților.

”Puţini pensionari se vaccinează cu a treia doză. Am încredere că vom încuraja aceste persoane să se vaccineze cu doza a treia. Este ceva vital pentru noi”, a declarat ministrul Igor Matovic, adăugând însă că propunerea mai trebuie dezbătută şi în parlament.

De menționat este faptul că în cazul în care această iniţiativă nu va avea succes, ministrul anunță că va susţine instituirea vaccinării obligatorii. El a subliniat faptul că prioritară este convingerea, dacă argumentele nu sunt suficiente.

Slovacia ar putea impune vaccinare obligatorie

”Prioritar este să convingem, pentru că nu am reuşit prin argumente”, a recunoscut ministrul slovac de finanţe, care a fost premier în guvernul precedent. Propunerea nu a fost însă primită atât de bine și  a provocat deja opinii divergente în cadrul coaliţiei de patru partide care formează guvernul de la Bratislava.

Amintim faptul că Slovacia este în prezent ţara cu cea mai ridicată rată de infectare cu coronavirus în lume. În ultimele şapte zile au fost înregistrate doar 1.425 de cazuri de COVID-10 la 100.000 de locuitori. Totodată, numărul pacienţilor COVID-19 spitalizaţi era joi de 3.394, în 82% din aceste cazuri fiind vorba despre persoane care nu s-au vaccinat anti-covid.

În timp ce Slovacia are cea mai ridicată rată de vaccinare, în România, numărul persoanelor care aleg să se vaccineze este din ce în ce mai mic. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunța mercuri seară că aproape 25.000 de români s-au vaccinat anti-covid în ultimele 24 de ore.

Mai exact, potrivit sursei citate, 24.837 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care peste 5.000 cu prima doză.
În ceea ce privește tipul de ser ales, potrivit CNCAV, dintre acestea, 5.395 de persoane au primit prima doză de vaccin sau doza unică de la Johnson & Johnson. Totodată, alte 9.699 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia / doza de rapel, în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

De menționat este faptul că până la momentul actual, numărul total al persoanelor vaccinate cu prima doză este de 7.754.768, din care 7.444.912 cu schema completă. Totodată, până în prezent, 1.575.109 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia / doza de rapel.