Compania farmaceutică Moderna s-ar putea confrunta curând cu un proces pentru încălcarea brevetelor legate de vaccinului anti-Covid-19. Miercuri, instanța de apel federală a respins contestaţia faţă de brevetele aparţinând Arbutus Biopharma, relatează Reuters.

Acţiunile Arbutus aproape s-au dublat în urma deciziei, urcând cu 95%, la 6,25 dolari pe unitate. Titlurile Moderna au scăzut cu mai mult de 10%, la 316,43 dolari pe unitate.

Curtea de Apel din Circuitul Federal al SUA a acceptat concluziile unei comisii administrative conform cărora brevetele Arbutus – care pot acoperi tehnologia utilizată în vaccinuri – sunt valabile, deoarece ştiinţa implicată nu era cunoscută anterior.

Moderna şi Arbutus nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Moderna a declarat anterior în documente depuse în instanţă că se aşteaptă că Arbutus ar putea intenta un proces prin care să solicite redevenţe de la vaccinul său pentru Covid-19, dacă brevetele ar fi menţinute.

Compania a estimat luna trecută vânzări pentru 2021 între 15 şi 18 miliarde de dolari, iar pentru 2022 vânzări între 17 şi 22 de miliarde de dolari, pentru vaccinul său împotriva Covid-19. Analistul Jefferies Dennis Ding a spus că un proces pentru încălcarea brevetelor este posibil, dar ar putea dura ani de zile, adăugând că Arbutus se va mulţumi probabil cu o mică redevenţă

Veste extrem de proastă dată de directorul Moderna

Directorul Moderna este de părere că actualele vaccinuri vor fi mult mai puțin eficiente contra Omicron decât tulpinile anterioare de Covid-19. Stéphane Bancel a atras atenția că va dura luni de zile până când companiile farmaceutice vor putea fabrica pe scară largă noi vaccinuri specifice variantei.

Potrivit acestuia, numărul mare de mutații la nivelul proteinei spike al Omicron, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane, și răspândirea rapidă a variantei în Africa de Sud, sugerează că actuala serie de vaccinuri ar putea fi modificată anul viitor.

„Nu există nicio lume, cred, în care [eficacitatea] să fie la același nivel … pe care l-am avut cu Delta”, a declarat Bancel pentru Financial Times într-un interviu acordat la sediul companiei din Cambridge, Massachusetts.

Directorul Moderna a subliniat că există și o părere unanimă a specialiștilor care nu văd lucrurile într-o direcție bună.

„Cred că va fi o scădere a efectului. Doar că nu știu cât de mult, pentru că trebuie să așteptăm datele. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit … sunt de părere că ‘nu va fi bine΄”, a spus el.