Veste extrem de proastă dată de directorul Moderna. El este de părere că actualele vaccinuri vor fi mult mai puțin eficiente contra Omicron decât tulpinile anterioare de Covid-19. Stéphane Bancel a atras atenția că va dura luni de zile până când companiile farmaceutice vor putea fabrica pe scară largă noi vaccinuri specifice variantei.

Potrivit acestuia, numărul mare de mutații la nivelul proteinei spike al Omicron, pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane, și răspândirea rapidă a variantei în Africa de Sud, sugerează că actuala serie de vaccinuri ar putea fi modificată anul viitor.

„Nu există nicio lume, cred, în care [eficacitatea] să fie la același nivel … pe care l-am avut cu Delta”, a declarat Bancel pentru Financial Times într-un interviu acordat la sediul companiei din Cambridge, Massachusetts.

Toți specialiștii sunt de părere că ‘nu va fi bine΄

Directorul Moderna a subliniat că există și o părere unanimă a specialiștilor care nu văd lucrurile într-o direcție bună.

„Cred că va fi o scădere a efectului. Doar că nu știu cât de mult, pentru că trebuie să așteptăm datele. Dar toți oamenii de știință cu care am vorbit … sunt de părere că ‘nu va fi bine΄”, a spus el.

Declarațiile directorului executiv al Moderna vin în contextul în care alți experți în sănătate publică și politicieni au încercat să adopte un ton mai optimist în ceea ce privește capacitatea vaccinurilor existente de a conferi protecție împotriva Omicron.

Oamenii de știință sunt îngrijorați

Bancel a declarat că oamenii de știință sunt îngrijorați deoarece 32 dintre cele 50 de mutații din varianta Omicron se află pe proteina spike, pe care se concentrează actualele vaccinuri pentru a stimula sistemul imunitar al organismului uman în vederea combaterii Covid-19. Majoritatea experților credeau că o astfel de variantă cu un grad ridicat de mutație nu va apărea decât peste unul sau doi ani, a adăugat Bancel.

Directorul Moderna a anunțat că datele care oferă indicii despre modul în care vaccinurile existente se comportă împotriva variantei Omicron și dacă aceasta provoacă boli grave, ar trebui să fie disponibile în termen de două săptămâni.

Va dura câteva luni până când un vaccin specific Omicron

El a precizat că va dura câteva luni până când un vaccin specific Omicron va putea fi produs la scară largă și a sugerat că ar putea fi cazul să se administreze, între timp, boostere cu eficiență mare persoanelor în vârstă sau persoanelor cu un sistem imunitar compromis.

„[Moderna] și Pfizer nu pot scoate un miliard de doze săptămâna viitoare. E imposibil. Dar am putea obține miliardul de doze până la vară? Sigur!”, a declarat Bancel, care a prezis că Moderna ar putea face un total de 2 miliarde-3 miliarde de doze în 2022.