El a vorbit despre situația economică a țării din momentul de față. Asta după ce execuția bugetară din primele patru luni ale anului arată că plata salariilor și pensiilor majorate în 2024, împreună cu investițiile record, de peste 32 miliarde lei, reprezintă o povară majoră. Deficitul rezultat a fost de 2,95%, în contextul unui deficit țintă de aproximativ 3% din PIB.

Guvernul se ferește de proteste?

Iar pentru a atinge aceste ținte financiare, sunt necesare măsuri ferme de reducere a cheltuielilor și un stat mai eficient, cu un aparat administrativ mai suplu.

„Sunt convins că, împreună cu sindicatele din fiecare domeniu, vom avea capacitatea, înţelepciunea, să ajungem la un compromis acceptabil pentru toată lumea. Şi dânşii trebuie să înţeleagă – dacă nu mai sunt bani, nu sunt bani”, a declarat Tanczos Barna la RFI.

Vicepremierul face aceste afirmații în contextul amenințărilor cu proteste venite din partea sindicatelor din diverse sectoare de activitate. El a îndemnat pe cei care inițiază grevele să caute soluții prin negociere și compromis.

Tanczos Barna încurajează la compromis

„Le-am spus colegilor timp de şase luni, de foarte multe ori, că nici legea, nici nevoia, nici dorinţa nu ţin loc de bani. Pot să am o prevedere legală, dacă nu sunt fonduri suficiente la Ministerul Finanţelor, nu sunt bani”, a subliniat politicianul.

El le-a transmis apoi colegilor de coaliție că toți trebuie să înţeleagă că în momentul în care s-a ajuns la fundul sacului când vine vorba de buget, trebuie găsite soluţii împreună, prin dialog, prin compromis. Întrebat dacă Guvernul ar putea face anumite concesii sau da înapoi, având în vedere valul de proteste sindicale, Tanczos Barna a precizat că Executivul va duce reformele până la capăt.

Pe drumul cel bun?

„Cu siguranţă, vom merge până la capăt cu reformele. A face un pas în spate, ca la tango, dacă ai făcut un pas înainte şi faci doi paşi în spate, e rău. Dacă ai făcut zece paşi înainte şi faci un pas în spate, este bine”, a mai spus vicepremierul.

El este de părere cred că Executivul poată să capete înţelepciunea necesară pentru a ajunge pe drumul cel bun. Iar sindicatele, la rândul lor, vor putea identifica soluţia de compromis. Nu va trebui ca cineva să cedeze sau să piardă sau să câştige, a mai spus oficialul.

„Miza este un compromis raţional, sustenabil pentru a reforma acest stat, pentru a crea o administraţie mai simplă, dar eficientă”, a mai menţionat vicepremierul.