Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a comentat decizia de miercuri privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„În realitate sunt indemnizaţii (…) ele nu intră în categoria de drepturi câştigate”

El a explicat că aceste indemnizaţii, care nu se bazează pe criteriul contributivităţii, vor fi de acum eliminate, iar decizia priveşte şi pensiile aflate în plată.

„Legea vorbeşte şi de indemnizaţiile în plată. Această categorie de venituri, pe care popular le numim pensii speciale ale parlamentarilor, în realitate sunt indemnizaţii, nefiind pe criteriul contributivităţii, ele nu intră în categoria de drepturi câştigate. Sunt nişte indemnizaţii care, prin decizia de azi a Parlamentului, sunt eliminate.

Am citat şi din deciziile CCR, care spun foarte clar că nu e o chestiune de retroactivitate a legii. Deci, hotărârea de azi a Parlamentului se referă şi la pensiile aflate în plată. A fost amendamentul USR PLUS la forma proiectului de lege care a venit în faţa Parlamentului”, a spus Dan Barna, miercuri, la Parlament.

Plafonările şi eliminările de pensii speciale nu se vor opri aici

Vicepremierul a atras atenţia că lucrurile nu se opresc aici. Va urma eliminarea şi plafonarea şi a altor pensii speciale, primii pe listă în acest sens fiind primarii.

„Vom veni cu iniţiative legislative în Parlament în perioada următoare – nu peste doi ani, nu peste cinci, ci în săptămânile şi lunile următoare – pentru fiecare categorie în parte, tocmai pentru a face paşii fireşti pentru corectarea acestei anomalii de moralitate pe care o trăieşte România.

Proximă este categoria primarilor, pentru că acele pensii nu au intrat încă în plată şi atunci este firesc ca în perioada următoare să nu ajungem în situaţia de a intra în plată. Vor fi prorogate până la începutul anului viitor, deci cu siguranţă vom soluţiona şi această categorie, după care fiecare categorie încercăm să o tratăm prin legi individuale, tocmai pentru a păstra principiile de echitate despre care vorbeam.

Asta am stabilit în şedinţa coaliţiei: în următoarele două luni vom face un calendar pentru fiecare categorie şi cea a pensiilor primarilor e proximă, prin faptul că era deja un proiect de lege. Aici nu sunt dificultăţi”, a explicat Dan Barna, potrivit Agerpres.

„În unele situaţii vom ajunge la mecanismul impozitării (…) sunt decizii de Curte Constituţională care nu permit eliminarea”

El a apreciat că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a reprezentat un „pas obligatoriu” înainte de a decide eliminarea sau plafonarea prin impozitare şi a altor categorii, „în funcţie de situaţia particulară”, pentru a respecta principiile echităţii şi contributivităţii. „Astăzi, Parlamentul României şi-a mai recuperat un pic din cinstea obrazului”, a mai spus copreşedintele USR PLUS.

Dan Barna a reiterat că, peste şapte sau opt ani, „piramida demografică se va inversa”, astfel încât vor exista mai mulţi pensionari decât salariaţi, iar acest lucru este „complet nesustenabil” pentru sistemul de pensii actual. În acest context, el a pledat pentru reformă.

„În unele situaţii vom ajunge la mecanismul impozitării şi nu al eliminării, pentru că sunt decizii de Curte Constituţională care nu permit eliminarea. De aceea e important să avem o lege distinctă pentru fiecare categorie. (…) În cazul magistraţilor există o decizie de Curte Constituţională care spune că nu pot fi eliminate. Atunci o să discutăm alte mecanisme de echilibrare şi de a aduce şi aceste pensii într-o zonă de normalitate”, a precizat el.