"Alerta publică se referă la faptul că piaţa de capital invadată de aşa-zişii falşi brokeri a ajuns la momentul adevărului. Instituţiile statului şi-au făcut datoria. Peste 300 de brokeri falşi au fost scoşi din piaţă şi sunt cercetaţi. Este un semn de însănătoşire. Alături de noi toate instituţiile statului au lucrat astfel încât, şi aici transmit semnalul de încredere, pentru cei care vor fi prezenţi în aceste zile în Piaţa Universităţii, să aibă încredere în piaţa reglementată şi autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acesta este piaţa sănătoasă. Acesta este piaţa în care trebuie investit. Acesta este în care se câştigă. Sunt semnale de însănătoşire a pieţei noastre de capital", a spus Mircea Ursache la a doua ediţie a "Banii Tăi Expo".

Acesta a afirmat că instituţia a primit, timp de doi ani, semnale legate de operaţiuni derulate de astfel de brokeri la finalul cărora investitorii pierdeau banii.

"De vreo doi ani tot primeam semnalări din partea mai multor persoane fizice legat de faptul că au fost contactaţi de brokeri care le ofereau în special în piaţa forex tranzacţii pe operaţiuni binare şi la care partea suspectă era că banii nu erau puşi în contul brokerului, nu exista o contraparte centrală care să gestioneze transferul, deci după cum ştiţi o contraparte se constituie în cumpărător pentru vânzător şi în vânzător pentru cumpărător, şi că în finalul operaţiunii banii erau pierduţi. Investigaţiile noastre au arătat că toţi aceşti brokeri nu erau decât angajaţii unor SRL-uri şi unor call-center-uri şi că aceia care îi angajaseră foloseau platforme înmatriculate în alte state decât România. În aceste condiţii, am demarat împreună cu instituţiile abilitate ale statului verificările acestora şi iată că au fost depistaţi aproape 300 de astfel de brokeri falşi care în aceste zile sunt audiaţi şi urmează să suporte consecinţele legale", a precizat Mircea Ursache.

Acesta a subliniat că toate firmele care lucrează cu paşaport în România sunt firme autorizate şi că nu este nicio problemă dacă sunt autorizate într-un stat european. De asemenea, Ursache a declarat că în aceste cazuri menţionate mai sus pierderea este a investitorilor şi nu poate fi compensată. AGERPRES