O mână de birocrați nealeşi au sarcina de a stabili de unii singuri politica monetară a celei mai mari economii din lume. Şi, în acest sistem financiar post-criză și după achiziții de active în valoare de mii de miliarde, aceştia sunt indirect responsabili de stabilirea prețului acțiunilor, obligațiunilor și destul de multe altele.

Yellen a spus că este posibilă o creştere înainte de sfârșitul anului. Un pachet de date economice puternice și rapoarte înroșite privind locurile de muncă sprijină acest punct de vedere.

În cele mai recente comentarii făcute în ultimele luni, Janet Yellen a declarat triumfător la o adunare de bancheri centrali desfăşurată la Jackson Hole, Wyoming, pe 28 Augurst, că Fed se apropie de obiectivele sale de inflație și ocuparea forței de muncă, iar "intenţia privind o creștere a ratei s-a consolidat în ultimele luni". Vice-presedinte Stanley Fischer a declarat pentru CNBC la scurt timp după aceea că observațiile şefei Fed au fost in concordanţă cu o mărire a ratelor în Septembrie.

De atunci, perspectivele încrezătore ale Fed au fost afectate de un raport dezamăgitor pe luna August privind locurile de muncă, contracţia sectorului de producţie, o contracție categorică a activității de producție, prima din luna februarie, și o scădere continuă a cheltuielilor de privind construcțiile.

Indicele care măsoară creșterea celui mai mare sector al serviciilor economiei americane a suferit cea mai mare încetinire de la lună la lună din 2008 până acum și a scăzut la cel mai slab nivel al său de la începutul anului 2010.

Indicele de Surpriză Economică Citigroup, care măsoară dacă datele economice sunt în raport cu așteptările, este gata să cadă înapoi în teritoriul negativ. Acest lucru contrastează cu o perioadă de scurtă durată în care datele economice au oferit o surpriză în sensul unei creșterii, într-un mod care nu se s-a mai văzut de la sfârșitul anului 2014.

Piața futures a scăzut cotele în privinţa unei majorări a ratei în Septembrie până la 18%, în timp ce cotele privind cel puțin o singură scădere până în decembrie au scăzut aproape 50 de procente.

Totuși, mulți de la Fed și mulţi de pe Wall Street continuă să vorbească despre o majorare a ratei în luna Septembrie. În septembrie 2013, şeful Fed de atunci, Ben Bernanke, a șocat lumea cu o decizie-surpriză, aceea de a menține de-acum expiratul program de achiziționare de obligațiuni QE3 la putere maximă. În septembrie anul trecut, Yellen a surprins cu o decizie "no hike".

Graficul de mai sus, de la Bank of America Merrill Lynch, rezumă recentul comentariu. Se pune întrebarea: Fed va face o greșeală politică agresivă și va risca liniştea aparentă de pe piețele financiare sensibile cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale americane?

Este posibil. Dar este extrem de improbabil.

Acest dans Kabuki are sens atunci când se ia în considerare rolul Fed nu numai în stabilirea politicii monetare, dar de asemenea în stabilirea așteptărilor.

Dacă Fed nu a exprimat în mod constant încrederea în economie și a deschis astfel o cale mai agresivă în ce priveşte ratele dobânzilor, oamenii s-ar întreba dacă economia a intrat într-o perioadă prelungită de slăbiciune.

Citeşte articolul original în The Fiscal Times.