Deși nu se știe dacă un astfel de virus există, cercetătorii, oamenii de știință și experții speră să vină cu un plan de acțiune pentru combaterea unui astfel de virus și pentru a pregăti sistemul de sănătate, în cazul în care ar apărea o pandemie. Un expert prezent la reuniune a declarat anterior pentru CBS News că asta s-ar putea întâmpla mai devreme decât credem.

„Există tulpini de virusuri care au rate de mortalitate foarte mari și care ar putea dezvolta capacitatea de a se transmite eficient de la om la om”, a afirmat dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitate în Sănătate.

Ce este boala X

În 2022, Organizația Mondială a Sănătății a reunit 300 de oameni de știință pentru a analiza 25 de familii de virusuri și bacterii și a crea o listă de agenți patogeni, despre care cred că au potențialul de a face ravagii și ar trebui studiați mai bine.

Pe această listă este inclusă și așa numita ”boala X”, care a fost recunoscută pentru prima dată de organizație în 2018.

OMS spune că virusul „reprezintă cunoștințele că o epidemie gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen necunoscut”.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, prezent la Davos, a afirmat că este posibil ca, de fapt, COVID-19 să fi fost prima noastră „boală X” , iar oamenii de știință și experții învață din această experiență.

De unde ar putea proveni un agent patogen precum boala X

Un agent patogen mortal precum boala X, care, probabil, va fi un virus respirator, potrivit lui Adalja, ar putea circula deja la speciile de animale, dar nu poate fi transmis, încă, la oameni.

„Ar putea fi lilieci, ca la Covid-19, ar putea fi păsări, ca la gripa aviară sau ar putea fi vreun alt tip de specii de animale, de exemplu porcine”, a spus el. „Este vorba de acea interfață dintre oameni și animale, în care interacțiunile au loc”, a subliniat el.

Cum se pregătesc experții

Dacă nu suntem pregătiți, o boală de această amploare ar putea cauza chiar mai multe daune decât a provocat COVID-19, care a ucis peste 7 milioane de oameni, potrivit OMS.

„Dacă ne-am descurcat atât de prost cu COVID-19, vă puteți imagina cât de prost ne-am descurca cu ceva de genul unui eveniment la nivelul anului 1918”, a spus Adalja, referindu-se la pandemia de gripă din 1918, care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în toată lumea.

De aceea, experții din întreaga lume au lucrat la un plan eficient, pentru a se pregăti de un astfel de scenariu. Ghebreyesus a spus că un sistem de avertizare timpurie și un plan pentru infrastructura de sănătate, care a fost suprasolicitat în timpul pandemiei de COVID-19, ducând la multe decese, ar putea fi de ajutor, într-un scenariu viitor.

„Fie că este vorba despre sistemele de sănătate sau chiar de sectorul privat, vă puteți pregăti pentru asta”, a spus el.

O altă lecție majoră din timpul COVID-19 este importanța transparenței, a spus Adalja.

Ghebreyesus a spus că OMS, în parteneriat cu alte organizații globale, a pus deja în aplicare inițiative de pregătire pentru următoarea pandemie sau epidemie majoră. Aceste eforturi includ fondul pentru pandemie, pentru a ajuta cu resurse toate națiunile, centrul de transfer de tehnologie a vaccinului ARNm pentru a asigura echitatea vaccinurilor pentru țările cu venituri mici și centrul de informații privind pandemiile și epidemiile pentru a îmbunătăți supravegherea între țări.

Un laborator din Anglia face deja experimente

Un laborator finanțat de Forumul Economic Mondial, s-a deschis deja în Marea Britanie pentru a efectua cercetări controversate pentru un vaccin împotriva „bolii X”, informa anul trecut BBC.

Noua instalație se află în campusul științific și tehnologic ultrasecret Porten Down din Wiltshire, Anglia, cunoscut mai ales pentru cercetarea în domeniul războiului chimic și biologic. Experții de la această facilitate se ”pregătesc” pentru apariția unui nou virus ”boala X”.

„Covid nu este un caz singular”, a declarat profesorul Dame Jenny Harries, director executiv al Agenției britanice pentru securitate sanitară (UKHSA), care administrează aceste laboratoare. ”Spunem că Sars-Cov-2 a fost cel mai mare incident de sănătate publică din ultimul secol, dar niciunul dintre noi nu crede că va trece un secol până la următorul”, a adăugat ea.

Clădirile învecinate includ Laboratorul de Știință și Tehnologie a Apărării (parte a Ministerului Apărării), unde s-a confirmat că agentul nervos Novichok a fost folosit în intoxicațiile de la Salisbury.

Laboratoarele de vaccinuri – găzduite în clădiri de culoare verde închis – au fost construite în grabă ca parte a răspunsului autorităților la Covid.

Dar, pe măsură ce amenințările pandemiei au scăzut, accentul s-a schimbat.

Noul centru de cercetare a vaccinurilor se concentrează pe trei tipuri de amenințări:

  • infecții cunoscute, cu care devin din ce în ce mai greu de tratat, cum ar fi superbacterii rezistente la antibiotice
  • potențiale amenințări care ar putea cauza o problemă, inclusiv gripa aviară și noile variante Covid
  • „Boala X” – ceva neprevăzut, precum Covid, care ia lumea prin surprindere totală