Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, se declarată complet îngrijorat cu privire la situația pandemiei din întreaga țară. Acesta avertizează cu privire la faptul că, este mare nevoie ca majoritatea spitalelor din ţară să primească pacienţi cu coronavirus.

Acest lucru este esențial, având în vedere faptul că sistemul sanitar devine tot mai aglomerat din cauza numărului foarte mare de infecții care apar zilnic.

Totodată, reprezentantul României la OMS a mai subliat faptul că toate procedurile impuse trebuie neapărat respectate, iar pacienții merită o șansă.

„În primul rând eu cred că sistemul e foarte expus în momentul de faţă, fiindcă această presiune pe care nu pune cineva, dar pacienţii care se prezintă la spital trebuie trataţi, vă daţi seama că orice sistem are o limită. În condiţii de criză, de război, pentru că se poate spune că e un război cu această boală, măsurile sunt excepţionale.

În ceea ce priveşte procedurile, dacă au fost îndeplinite sau nu, ele trebuie respectate categoric”, a spus Alexandru Rafila, la un post TV.

Sistemul sanitar se apropie de colaps

În același timp, Alexandru Rafila a mai subliniat totodată faptul că primirea pacienților trebuie făcută cât mai urgent, deoarece situația de la Piatra Neamț s-ar putea repeta în cazul în care se ajunge la o supraaglomerare în spitale.

„Am fost în Bacău şi acolo au avut ideea de a coordona activitatea pentru ca fiecare spital să primească pacienţi COVID, sigur pe circuite separate. Dar lucrul acesta trebuie făcut de urgenţă pentru că la cât de supraaglomerat e sistemul, ori se întâmplă ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, ori ajungem la supraaglomerare mai mare”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

Sursă foto: INQUAM/George Călin