După lungi căutari, anchetatorii au aflat sursa incendiului de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Piatra Neamț.

Surse au declarat pentru România TV, că flăcările ar fi izbucnit după ce un cablu s-a supraîncălzit și din cauza unei scântei a luat foc pentru că era amplasat lângă o butelie de oxigen. În ceea ce privește detaliile, acestea întrec orice fel de imaginație.

Se pare că secția fusese mutată de la etajul 3 la etajul 2, însă instalațiile de electricitate nu au fost făcute de o firmă specializată, ci de electricieni ai spitalului.

Ce spune DSP Neamț

Acest lucru a fost confirmat și de Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, care susține că secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a fost reconfigurată în ziua incendiului fără a fi solicitat aviz.

„Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu paturi au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene”, se arată în comunicatul DSP Neamţ.

Își dă demisia

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, Lucian Micu nu a mai rezistat presiunii. Acesta a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că îşi va înainta demisia din funcţie, marţi dimineaţă, „nu înainte de a să asigura că nu lasă lucrurile la întâmplare, ci că va exista o continuitate fără sincope”.

Un număr de 10 pacienţi cu COVID-19, internaţi în secţia ATI a SJU Piatra-Neamţ, au murit într-un incendiu care a izbucnit, sâmbătă seara, în unul dintre saloane. Doi medici şi două asistente au fost răniţi în incendiu, unul dintre medici fiind transferat la un spital din Belgia.

Dar asta nu e tot. Parchetul General vine cu precizări importante. Procurorii au finalizat cercetarea la faţa locului în dosarul incendiului izbucnit la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. S-au dispus expertize ADN pentru stabilirea identităţii a cinci dintre persoanele decedate şi au fost efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor.

*În vederea completării probatoriului, pentru asigurarea aflării adevărului cu privire la toate împrejurările cauzei, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ efectuarea unei percheziţii la sediul şi anexele Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

În temeiul mandatului emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi, în seara zilei de 15 noiembrie 2020, sub coordonarea procurorilor, a fost efectuată percheziţia, fiind ridicate înscrisuri necesare stabilirii împrejurărilor producerii incendiului.

*A fost finalizată cercetarea la faţa locului cu sprijinul experţilor în construcţii şi a celor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani, Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia Investigaţii Criminale şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

*S-au dispus expertize ADN pentru stabilirea identităţii a cinci dintre persoanele decedate.

*Au fost efectuate autopsiile medico-legale ale victimelor.

*Au fost efectuate audieri de martori.

O echipă formată din procurori de la Parchetul General, poliţişti şi specialişti în investigarea incendiilor a demarat, duminică, cercetarea la faţa locului în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Procurorii au deschis în acest caz un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală şi culpă.

În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, a fost transferat, duminică, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate.