Suferința poporului indian în cursul celui de-al doilea val pandemic din țară e o tragedie umană de proporții imense. E totodată un avertisment – și un pericol – pentru lume. Multe țări au trecut prin vremuri negre în cursul pandemiei globale; câteva care au populații mai mici încă au un bilanț al deceselor mai ridicat.

Dar acum, cu știrile că mor oameni în stradă, în fața spitalelor copleșite și cu rezervele de oxigen pe terminate, poate că India aduce astăzi cel mai mult cu cele mai negre scenarii formulate în urmă cu 16 luni, la identificarea virusului,  arată Financial Times.

E un avertisment pentru planetă de a nu crede că virusul a fost învins atunci când contaminarea încetinește. Bharatiya Janata (BJP), partidul de guvernare condus de Narendra Modi, s-a pripit în februarie și a declarat prematur bătălia câștigată. A permis atunci reluarea prea rapidă a întrunirilor în masă, inclusiv a mitingurilor electorale pentru alegerile statale și a Kumbh Mela, sărbătoarea hindusă organizată lângă Gange care e posibil să fi fost un „eveniment de super-contaminare”. Speranțele cum că India se apropia de imunitatea de turmă s-au dovedit neîntemeiate.

În vreme ce China a reușit să îngrădească epidemia inițială, experiența Indiei o validează în mod brutal pe cea a multor altor țări: fără vaccinare în masă Covid-19 se poate întoarce năvalnic chiar și atunci când pare că se stinge. 

Riscul pentru restul lumii constă în faptul că cu cât mai mare e numărul de infectări globale cu atât mai mare e și pericolul unor mutații care să creeze variante mai contagioase sau rezistente la vaccinuri. O tulpină „dublu mutantă” îngrijorătoare, identificată prima oară în India, a fost descoperită între timp în alte câteva țări. În lupta globală cu virusul lanțul omenirii este tot atât de puternic pe cât este cea mai slabă verigă a sa.

Ajutoare de urgență către India 

Cea ce face din ajutorul din partea altora nu doar un imperativ moral, ci și o chestiune de interes propriu. SUA, Regatul Unit și UE au promis ajutoare de urgență, inclusiv oxigen și ventilatoare. SUA au cedat duminică la presiune, deși tardiv, și au relaxat interdicțiile de export asupra materiilor prime pentru producția de vaccinuri din India.

Lucru care va ajuta India să înceapă să accelereze vaccinarea. Însă țara care găzduiește cel mai mare producător de vaccinuri din lume – Institutul Serului din India – a rămas cu mult în urmă comparativ cu unde s-ar fi putut afla, vaccinându-și mai puțin de 10% din cetățeni cu prima doză. Modi a întârziat cu încheierea contractelor pentru vaccinuri pentru uz local, comandând o tranșă inițială de 11 milioane de doze pentru lucrătorii din prima linie abia în ianuarie. El a dat în schimb prioritatea exporturilor, lăudându-se că vaccinurile de producție indiană – între care AstraZeneca, produs sub licență de Institutul Serului, și unul dezvoltat pe plan intern, Covaxin – vor salva alte țări.

Statul indian a oprit ulterior unele exporturi mari de la Institutul Serului, ceea ce va avea repercusiuni asupra aprovizionării altor țări. Guvernul a autorizat săptămâna trecută și importul de vaccinuri aprobate deja de autorități credibile din străinătate, renunțând la insistența de a se realiza studii clinice și în India, și a eliberat fonduri pentru accelerarea producției interne. Dar a fost criticat pentru că le-a acordat producătorilor interni permisiunea să-și mărească prețurile pentru vaccinurile comandate de state și entități private pentru persoanele sub 45 de ani.

Vaccinurile sunt în continuare o soluție pe termen lung, în cel mai fericit caz. Readucerea infecțiilor sub control va necesita ca BJP să acționeze rapid. Ceea ce înseamnă o comunicare clară cu indienii și aplicarea restricțiilor. Dacă aplicarea unei carantine în toată regula ar fi dificilă într-o țară cu un nivel ridicat al sărăciei urbane și cu lucrători itineranți, distanțarea socială ar trebui respectată, întrunirile mari ar trebui interzise, inclusiv cele religioase și nunțile, iar călătoriile ar trebui să fie restricționate.

La fel ca populiștii din alte țări, Modi va fi reticent să ia măsuri din care ar reieși implicit că valul de astăzi a fost alimentat de greșelile mai vechi ale guvernului său. Dar dacă nu o va face, pe tot cuprinsul țării vor arde și mai multe ruguri funerare.