„Pot să înţeleg pe cineva care este tentat să întrebe: ‘S-a schimbat strategia?’ ‘Nu, este exact aceeaşi strategie: asiguraţi-vă că limitaţi răspândirea infecţiei cât mai mult posibil. Dar este clar că, în funcţie de situaţie, putem face şi schimbări”, a declarat premierul într-un interviu pentru televiziunea publică SVT.

Spre deosebire de măsurile impuse la scară largă în alte ţări din Europa, Suedia a adoptat o strategie diferită bazată în principal pe recomandări, fără impunerea carantinei şi aproape fără măsuri coercitive.

Suedia s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri

După ce s-a confruntat cu o creştere a deceselor și a numărului de cazuri din această toamnă, guvernul de la Stockholm a impus măsuri mai dure la mijlocul lunii noiembrie, în special prin limitarea evenimentelor publice la maximum opt persoane.

„Nu este posibilă revenirea la o viaţă cotidiană normală. O pandemie este o chestiune de viaţă şi de moarte”, a declarat premierul suedez Stefan Lofven într-o conferinţă de presă.

Din acel moemnt, populaţia a primit recomandarea să se întâlnească doar cu membrii familiilor lor.

În timp ce închiderea completă a barurilor, restaurantelor şi magazinelor nu este pe ordinea de zi, Stefan Lofven a prezentat vineri un nou set de măsuri şi recomandări mai stricte în faţa unui al doilea val în care peste 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în ţara cu puţin peste 10 milioane de locuitori.

Suedia şi-a închis de asemenea pentru prima dată frontiera cu Marea Britanie şi Danemarca, pentru a evita infectările legate de shopping-ul transfrontalier.