Suedia a recomandat pentru prima dată vineri, 18 decembrie, purtarea unei măști, în transportul public, într-un adevărat reviriment al strategiei sale atipice și controversate împotriva coronavirusului, conform nouvelobs.com

De asemenea, ţara scandinavă va adopta o serie de noi restricții, inclusiv limitarea meselor la maximum patru persoane în restaurante, a anunțat premierul Stefan Löfven într-o conferință de presă.

Au fost emise totuși recomandări foarte stricte

De la începutul pandemiei, Suedia s-a remarcat printr-o strategie bazată în principal pe „recomandări” și foarte puține măsuri coercitive – nu au fost adoptate închideri de restaurante sau carantine obligatorii în țară.

În faţa creşterii puternice a cazurilor, au fost emise totuși recomandări foarte stricte – în special frecventarea doar a persoanelor din familia proprie – însă nerespectarea acestora nu este sancţionată.

Într-o poziție devenită foarte izolată, Suedia nu a recomandat până acum purtarea măștii nicăieri, autoritatea sa de sănătate publică apreciind că eficacitatea acestora nu a fost demonstrată.

Totuşi, premierul a respins ideea închiderii, pe care o consideră „o povară” prea grea pentru a fi suportată de populație pe termen lung.

În ciuda înăspririi măsurilor autorităților din ultimele săptămâni, Suedia este pusă din nou în dificultate de un al doilea val formidabil pe care țara nordică a crezut multă vreme că îl poate evita.

„Din păcate, nivelul de contaminare nu scade (..) și este foarte îngrijorător”, a declarat pentru AFP directorul de sănătate din regiunea Stockholm, Björn Eriksson, descriind „o presiune extremă asupra sistemului de sănătate”.

Cu 100 de decese anunțate vineri, 18 decembrie, numărul celui de-al doilea val a depășit 2.000 de morţi, ajungând la 7.993, într-o țară de 10,3 milioane de locuitori.

Alte măsuri anunțate de premierul suedez: vânzarea alcoolului va fi interzisă după ora 20:00 și cursurile online în licee vor fi prelungite până pe 24 ianuarie.