"Pentru a putea beneficia de această sumă, până la începerea campaniei 2015, de preluare a cererilor unice de plată pe suprafaţă, adică 1 martie 2015, fermierii care utilizează mai puţin de cinci hectare de teren trebuie să găsească soluţiile legale de comasare a terenurilor", a declarat Florian Pavel.

Mai citeşte Fermierii vor primi subvenţii mai mari pentru terenurile agricole

El a menţionat că această suplimentare la plată este un prim pas spre comasarea terenurilor, cu scopul de a face o agricultură performantă, pus în practică de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin APIA.

În urma efectuării controlului administrative al cererilor unice de plată pe suprafaţă depuse în acest an, reprezentanţii APIA-Centrul Judeţean Bihor au observant că că există o  dispersie exagerată a terenurilor agricole.

Potrivit datelor centralizate de APIA, în judeţul Bihor, 861 de fermieri, care deţin ferme de peste 50 ha, utilizează 184.213 ha, suprafaţă ce reprezintă 53,6% din suprafaţa totală, drept urmare, 2,18% din fermieri vor încasa peste 50% din plăţile unice pe suprafaţă acordate prin APIA. Numărul fermierilor care utilizează între 1 şi 5 ha este de 30.425, respectiv 77,47% din totalul de cereri pentru 75.473 ha, adică 22% din suprafaţa utilizată.