„Aceste persoane au fost tratate corespunzător şi din fericire sunt vindecate sau pe cale de vindecare”, a declarat Doran Fink, de la Biroul de vaccinuri al Agenţiei Americane a Medicamentului, în timpul unei reuniuni a Comitetului consultativ pentru autorizarea unui alt vaccin, cel de la Moderna.

Trebuie menționat că autoritățile americane se află în legătură cu autoritățile britanice, care folosesc același timp de vaccin, pentru a înțelege mai bine cazurile de reacții alergice.

„Toate datele actuale continuă să justifice fără noi restricţii” vaccinul Pfizer, dar aceste cazuri „subliniază nevoia de a rămâne vigilenţi în timpul primei faze a campaniei de vaccinare”, a afirmat Doran Fink.

Ce includ noile modificări

Agenția Americană a Medicamentului mai spune că modificările vor include avertismentul deja în vigoare pentru persoanele care au antecedente alergice la produsele conţinute de vaccin, să evite vaccinarea pentru moment.

În plus, în locurile unde sunt făcute vaccinurile anti coronavirus trebuie să existe, neapărat, tratament contra reacțiilor alergice severe.

Aceste avertismente se vor aplica şi vaccinului Moderna, dacă primeşte autorizarea de la Agenţia Americană a Medicamentului. Cele două remedii folosesc o nouă tehnologie, numită ARN mesager (mRNA), care nu a fost aprobată într-un vaccin înainte de Pfizer.

Primul caz de reacție alergică în SUA

O angajată din domeniul sanitar american este primul caz care a prezentat o reacție alergică severă după vaccinarea împotriva coronavirusului în Statele Unite. Femeia, care lucrează într-o unitate medicală din Alaska, a avut simptome, între care grețuri, vărsături și dificultăți de respirație, la aproximativ zece minute după injectarea serului anti-Covid.

Reacția alergică la vaccinul dezvoltat de Pfizer împotriva COVID-19, pe care femeia a avut-o, este similară cu a celor doi britanici angajați tot în sistemul sanitar care au prezentat anafilaxie, au informat miercuri surse ale autorităţilor americane, citate de EFE.

În toate cele trei cazuri, persoanele au suferit o reacţie anafilactică, ale cărei simptome includ erupţie cutanată, greţuri, vărsături şi dificultăţi de respiraţie, care dacă nu sunt tratate imediat, în general cu epinefrină, pot duce la pierderea cunoştinţei şi chiar la deces.