SUA este în doliu. S-a stins un nume care a marcat permanent istoria americană

Controversatul agent politic a decedat în data de 30 martie, în casa din Virginia a fiicei sale, conform informațiilor transmise de către familie sa. Liddy a fost unul dintre organizatorii jafului din 1972 de la sediul Comitetului Naţional Democrat, fiind astfel implicat în unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria SUA, conform nbcnews.com

Unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Americii

După cei cinci hoți au fost prinși, G. Gordon Liddy a fost condamnat în 1973 la 20 de ani de închisoare pentru conspiraţie, jaf şi interceptare de convorbiri. Potrivit sursei menționate, bani și informații esențiale urmau să ducă de la ei la alţii, inclusiv la Liddy şi la Casa Albă.

Demn de menționat este că fostul agent FBI a declarat că ar face din nou acest lucru pentru președintele lui.

„Aş face-o din nou pentru preşedintele meu”, a recunoscut Liddy, ani mai târziu.

A rămas fără remușcări

În 1977, preşedintele Jimmy Carter i-a comutat pedeapsa la opt ani. Acesta a spus că decizia este în interesul echităţii, lucru care l-a făcut pe Liddy să fie eligibil pentru eliberarea condiţionată în anul respectiv.

În continuare, agentul politic nu a dat semn de remuşcări. În 1980 a publicat autobiografia „Will”, carte care a stat la baza unul film. Liddy a devenit și o figură radio controversată, aflându-se în poziția de gazdă la „The G. Gordon Liddy Show”.

„Sunt mândru de faptul că sunt cel care nu a vorbit”, a recunoscut Liddy la un moment dat.

Chiar dacă Nixon a fost reales cu o majoritate importantă în 1972, la câteva luni de la controversatul eveniment, scandalul de la Watergate i-a marcat preşedinţia. Astfel, Senatul a stabilit în 1973 un comitet şi au fost organizate audieri televizate.

Mai mult, în cursul audierilor respective a fost dezvăluită și existenţa unui sistem automat de înregistrare. Totuși, oamenii au lansat acuzații de mușamalizare după ce Curtea Supremă a decis în 1974 să renunțe la castele respective.

Liddy a condamnat după ce a refuzat să depună mărturie în faţa comitetului Senatului şi nu a pledat vinovat în procesul penal. Demn de menționat este că, în timpul detenţiei, acesta a petrecut mai mult de 100 de zile în izolare, arată sursa menționată.

A avut o viață lungă și interesantă

Născut în Brooklyn, 1930, Liddy a efectuat serviciul militar şi a absolvit facultatea de Drept de la Fordham University înainte de a ajunge la FBI. De  asemenea, acesta a scris mai multe cărți, pe lângă autobiografi sa. A apărut și ca actor, în câteva show-uri din anii 1980, precum „Miami Vice”.

Șoția acestuia, Frances Purcell Liddy, a murit în anul 2010. Cei doi au avut împreună cinci copii. Recent, unul dintre fii săi, Thomas Liddy, a transmis că familia s-a simţit foarte recunoscătoare deoarece a avut o viaţă lungă şi interesantă, mai ales ocazia de a-şi servi ţara, conform informațiilor transmise de NBC News.

Sursă foto: Dreamstime