Firma franceză Servier a primit amendă pentru vânzarea medicamentului Mediator, un medicament pentru slăbit care ar fi cauzat moartea a sute de oameni, relatează dpa, după cum transmite Agerpres.

Un tribunal din Paris a decis luni că firma Servier trebuie să plătească 2,7 milioane de euro (3,17 milioane de dolari) şi a fost găsit vinovată de înşelăciune în formă agravantă, vătămare corporală prin neglijenţă şi omor.

Un fost manager al firmei a primit, de asemenea, o condamnare cu suspendare de patru ani. În plus, victimele vor primi în total 160 de milioane de euro, reprezentând daune.

Medicamentul în cauză ar fi dus la decesul a cel puţin 500 de pacienţi, conform unui studiu realizat de departamentul pentru securitatea medicamentelor din Franţa.

De asemenea, departamentul a fost amendat cu 300.000 de euro pentru că nu a retras medicamentul de pe piaţă în timp util, deşi efectele sale adverse erau cunoscute, a decis judecătorul.

Mediator a fost lansat inițial ca medicament pentru diabet, în anii ’70

Pastilele, care nu mai sunt vândute în Franţa, ar fi afectat sistemul cardiovascular. Servier a negat însă întotdeauna aceste afirmaţii.

Medicamentul Mediator s-a aflat la vânzare pe piață timp de peste 30 de ani înainte de a fi retras din utilizare în 2009, după ce aproximativ 5 milioane de persoane l-au consumat.

Medicamentul, inițial un folosit pentru diabet, dar prescris pe scară largă ca un inhibitor al apetitului, a fost retras ca urmare a îngrijorărilor cu privire la riscul crescut de boli de inimă.

Decizia de a-l scoate de pe piață a venit însă la un deceniu după ce au apărut primele cazuri care leagă medicamentul de bolile de inimă.

Compania Servier a spus că nu a fost conștientă de riscurile acestui medicament până în 2009, adăugând că nu a pretins niciodată că este un medicament pentru slăbit.