Un proces uriaş a început în Franţa, legat de medicamentul pentru diabet Mediator, prescris şi pentru slăbit, produs de compania farmaceutică privată Servier. Medicamentul ar fi provocat moartea a până la 2.000 de oameni, transmite Reuters. Servier este acuzată că a înşelat utilizatorii în privinţa efectelor mortale ale medicamentului utilizat mai târziu pentru tratarea diabeticilor supraponderali. Acuzaţiile oficiale pentru compania farmaceutică sunt de de înşelăciune şi crimă. Acest caz este considerat unul dintre cele mai mari scandaluri din sistemul francez de sănătate. Servier a negat acuzaţiile, afirmând că nu a minţit în privinţa efectelor secundare, potrivit news.ro.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Franţa este şi ea judecată în acest proces, sub acuzaţia că nu a luat măsuri pentru a preveni moartea sau îmbolnăvirea pacienţilor. Procesul implică peste 2.600 de reclamanţi şi 21 de inculpaţi şi se va desfăşura pe parcursul a aproximativ şase luni. În timpul procesului va fi analizat şi motivul peentru care acest medicament, introdus pe piaţă în 1976, a putut fi comercializat atât de mult timp, în pofida diferitelor avertismente.

Experţi în domeniul sănătăţii consideră că medicamentul Mediator ar fi dus la decesul a 500-2000 de persoane, înainte de a fi interzis în 2009. Compania Servier a arătat că va continua să acorde compensaţii victimelor şi că a plătit pacienţilor aproape 132 de milioane de euro.

Bazat pe o moleculă numită benfluorex, Mediator a fost dezvoltat iniţial în 1976, ca medicament de reducere a grăsimilor din sânge, iar ulterior a fost prescris diabeticilor pentru a-i ajuta să piardă din greutate. Se crede că circa 5 milioane de oameni au luat Mediator după ce acesta a fost lansat, medicamentul aflându-se printre primele 50 cele mai prescrise medicamente din Franţa.