Studiul, care a fost efectuat pe animale, a descoperit că o anumită moleculă poate preveni acumularea unei proteine ​​toxice despre care se știe că provoacă Alzheimer în creier.

Experimentele pe șoareci au dat rezultate pozitive. Următorul pas în aducerea acestui compus farmaceutic persoanelor care suferă de Alzheimer este de a realiza studii clinice pentru a valida rezultatele de laborator.
Din 1906, cercetătorii au știut că plăcile amiloide sunt una dintre cauzele bolii Alzheimer.

Plăcile amiloide sunt depozite care se acumulează în creierul uman și conțin o proteină numită beta-amiloid. Această proteină a fost în centrul multor studii pentru a afla ce face și cum provoacă moartea celulelor nervoase.

Proteina Beta-amiloidă atacă mai întâi rețelele de comunicații dintre celulele noastre nervoase (numite sinapse) și apoi sufocă celulele nervoase. Această afectare a celulelor nervoase indusă de amiloide este cea care contribuie la simptomele maladiei Alzheimer.

În prezent, nu există medicamente care să poată modifica cantitatea plăcii amiloide care se acumulează în creier sau să împiedice această acumulare.

Beta-amiloidul provine dintr-o proteină numită proteină precursoare amiloidei (APP), care se află în corpul nostru, nu doar în creierul nostru. Familia de proteine ​​APP este implicată într-o serie de funcții biologice, de la fabricarea altor proteine ​​până la controlul comunicării între celulele nervoase.

Un studiu recent a adoptat o abordare diferită de cele din trecut. În loc să urmărească închiderea gamma-secretazei, au căutat să-i reducă activitatea. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au generat noi molecule care să schimbe activitatea gamma-secretazei și să ofere protecție împotriva depunerilor de beta-amiloide în creier.

Echipa a generat trei compuși de interes farmaceutic, deoarece au lucrat la concentrații foarte scăzute, ceva care este vital pentru fabricarea unui nou medicament.

Cercetătorii au căutat apoi să ia unul dintre acești compuși înainte și să-l testeze pe șoareci. S-au folosit șoareci care au fost modificați pentru a genera mai mult beta-amiloida – afișând astfel unele dintre semnele bolii Alzheimer.

Șoarecii au fost tratați timp de trei luni cu o administrare zilnică a compusului. Rezultatul a fost o reducere a cantității de beta-amiloid din creier la jumătate.

Deși alte studii au produs rezultate similare la modelele animale, rezultatele acestui studiu sunt semnificative, deoarece acest compus nu ar putea fi utilizat numai pentru tratarea demenței, ci și prevenirea acesteia.

De asemenea, s-au observat alte modificări în creierul șoarecilor tratați cu această moleculă. Molecula a diminuat reacția celulelor imune ale creierului.

Deși aceste celule sunt importante pentru sănătatea creierului, ele pot fi și dăunătoare când sunt supraactivate – ceea ce se întâmplă cu boala Alzheimer. Asta arată că beneficiile medicamentului ar putea fi duble.