„Ei au provocat daune imense lumii”, a spus Peter Navarro la CNBC. „Un proiect de lege trebuie să vizeze China. Nu-i vorba de a-i pedepsi, ci de a-i face să dea socoteală”. Navarro, fost profesor universitar şi un critic virulent al Chinei, a repetat acuzaţia mai târziu într-un al doilea interviu la Fox News şi a insistat că Washingtonul trebuie să aducă lanţurile de aprovizionare înapoi în Statele Unite. „Cred cu tărie, de asemenea şi că poporul american crede cu tărie, că China a provocat daune de trilioane de dolari acestei ţări şi ar trebui să existe o formă de a plăti compensaţii”, a spus el, potrivit Agerpres.

Tensiunile dintre SUA şi China au cântărit greu pe pieţe, stârnind îngrijorări că un nou război comercial între cele două cele mai mari economii ar putea afecta o recuperare după coronavirus. Procese au fost deja lansate în Statele Unite împotriva Chinei, de unde provine virusul.

În ciuda preocupărilor bipartizane de la Washington cu privire la modul în care China a gestionat etapele iniţiale ale epidemiei, democraţii au criticat aspru modul în care administraţia Trump a gestionat criza în Statele Unite, care au cel mai mare bilanţ al morţilor în lume.

Secretarul de stat Mike Pompeo a acuzat săptămâna trecută China că este responsabilă pentru sutele de mii de decese şi recesiunea economică şi a continuat să susţină o teorie că virusul provine dintr-un laborator chinez, în ciuda faptului că nu a prezentat dovezi.

Oficiali americani cred că decizia Chinei de a ascunde amploarea epidemiei de coronavirus şi gradul de contagiere provine din nevoia de a acumula stocurilor medicale necesare pentru a reacţiona la această criză, arată documente ale serviciilor de informaţii citate de agenţia Associated Press.

Liderii chinezi „au ascuns intenţionat severitatea” epidemiei la începutul lunii ianuarie, conform unui raport de informaţii de patru pagini elaborat de oficiali din cadrul Departamentului pentru Securitatea Internă din SUA datat 1 mai. Potrivit europalibera.org, raportul neclasificat, dar marcat „strict pentru uz oficial”, arată că, deşi minimiza severitatea coronavirusului, China a intensificat importurile şi a redus exporturile de produse medicale. Beijingul a încercat să acopere aceste decizii „negând că sunt impuse restricţii privind exporturile, generând confuzie şi tergiversând furnizarea de date despre activităţile comerciale”, arată raportul.