România ar putea creşte prezența militară americană pe teritoriul său, dacă își dorește acest lucru, iar baza Mihail Kogălniceanu este ideală pentru un element militar expediționar, consideră secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El spune că acest lucru ar putea fi justificat în contextul în care Rusia continuă să își întărească substanțial capacitățile militare în zona Mării Negre.

„Cred că este nevoie de a veni cu un set de argumente care sunt foarte evidente; pe de o parte este legat de prezența agresivă și prezența unei consolidări militare ofensive pe care Federația Rusă o are în Marea Neagră și dinspre Marea Neagră și doi – și aici baza de la Kogălniceanu este ideal plasată geografic și strategic – pentru aceste element expediționar. Sunt convins că liderii noștri, militarii noștri, diplomații noștri știu foarte bine aceste argumente şi sunt convins că își vor folosi influența și sofisticarea pentru a putea să ne avansăm interesele ca țară”, spune Mircea Geoană.

Amintim că, pe de altă parte, decizia recentă a preşedintelui american Donald Trump de a retrage o parte dintre trupele americane staţionate în Germania şi atacurile lui împotriva Berlinului au accentuat tensiunile dintre Washington şi aliaţii săi europeni din cadrul NATO.

Trump a decis să reducă până la 25.000 numărul de militari americani staţionaţi în Germania şi şi-a justificat decizia prin cuvinte virulente împotriva acestei ţări, acuzată că „datorează NATO miliarde de dolari”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara săptămâna trecută că „prezenţa militară americană şi canadiană în Europa poate lua diferite forme. Ea nu se limitează doar la Germania. SUA şi canadienii sunt desfăşuraţi în mai multe ţări din Europa”.