SUA a catalogat drept iresponsabile declarațiile lui Putin

SUA au catalogat drept iresponsabile afirmațiile făcute joi de către președintele rus Vladimir Putin. Acesta a avertizat Occidentul cu privire la o „amenințare reală” de război nuclear. Asta, în cazul unei escaladări a conflictului din Ucraina, informează AFP.

„Nu este prima dată când asistăm la o retorică iresponsabilă din partea lui Vladimir Putin. Nu este un mod de a vorbi pentru liderul unui stat dotat cu armă nucleară”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Într-un discurs, preşedintele rus s-a adresat occidentalilor spunând că și Rusia are arme capabile să lovească ţinte de pe teritoriul lor.

„Tot ceea ce inventează ei în acest moment, pe lângă faptul că înspăimântă întreaga lume, este o ameninţare reală de conflict cu utilizarea armei nucleare şi, prin urmare, de distrugere a civilizaţiei” a spus liderul de la Kremlin.

Purtătorul de cuvânt american a subliniat că în trecut au avut comunicări private și directe cu Rusia cu privire la consecințele utilizării armelor nucleare.

„Nu avem niciun semn care să indice că Rusia se pregăteşte să folosească o armă nucleară”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Vladimir Putin, acuzații la adresa Occidentului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat, joi, că forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt „într-o stare de deplină pregătire”, acuzând Occidentul că încearcă să „repete trucul ca în URSS în anii 80”.

Putin le-a reamintit rușilor că Rusia este angajată într-o „luptă corectă” pentru suveranitatea și securitatea sa. Potrivit spuselor sale, forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt într-o stare de „deplină pregătire”.

Se pare că Occidentul încearcă să atragă Rusia într-o „cursă a înarmărilor”, repetând „trucurile” folosite în 80 cu URSS-ul.

A respins afirmațiile Occidentului, conform cărora Rusia va ataca alte state din Europa. Din punctul lui de vedere, Occidentul nu înțelege situația actuală din Ucraina.

„Rusia duce o luptă dreaptă pentru suveranitatea şi securitatea sa. Operațiunea militară specială e susținută de majoritatea absolută a rușilor.

Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt într-o stare de deplină pregătire Occidentul încearcă să tragă Rusia într-o cursă înarmărilor, să repete trucul ca în URSS în anii 1980. Occidentul spune că Rusia va ataca Europa, asta este o prostie. Occidentul nu înțelege ce se întâmplă în Ucraina – ei cred că acestea sunt un fel de desene animate”, a spus președintele Rusiei în timpul discursului său către celor două camere ale Parlamentului de la Moscova.

Putin le-a reamintit tuturor că soarta oricărei țări care ar ataca Rusia ar fi mai tragică decât orice alt lucru cu care s-ar putea confrunta Rusia. Orice atac ar duce la utilizarea armelor nucleare. Este surprins de faptul că Occidentul nu înțelege acest lucru.

Din punctul lui de vedere, rusofobia îi orbește pe liderii occidentali și îi privează de rațiune. Fără implicarea Rusiei nu poate exista o pace reală în lume, a punctat el.