Directorul Institutului Matei Balş, medicul Adrian Streinu-Cercel este de părere că pandemia de coronavirus este scăpată de sub control în România iar carantina impusă de autorităţi nu are nicio eficienţă fiind, în opinia sa, o „făcătură”.

De asemenea, el a mai subliniat faptul că a fost pierdut timp prețios, deoarce o tastare în masă trebuia începută în urmă cu trei luni de zile. În cazul persoanelor infectate, acestea trebuiau izolate. Potrivit profesorului, dacă s-ar fi luat o astfel de decizie, acum, inclusiv industrția Horeca ar fi avut de câștigat.

„Noi nu sunt utopici, ştim să coroborăm rezultatul testării cu nivelul de testare. Mult în urmă, acum câteva luni, prezentam nivelul de pozitivare în funcţie de nivelul de testare. Şi nivelul de pozitivare între cei internaţi şi cei din ambulator. Aceste curbe au ajuns să se întretaie cu 3 luni în urmă.

La momentul respectiv trebuia să coborâm în stradă şi să testăm, să-i împărţim în două: pe cei pozitivi să-i izolăm şi să-i tratăm, indiferent de grupa de vârstă (…) Aveam posibilitatea să le dăm celor de la HoReCa să preia, în vederea izolării, pe cei care nu aveau unde să se izoleze iar noi, partea medicală, îi puteam asista, toată lumea era mulţumită. Nu s-a făcut nimic din toate acestea”, a spus Streinu Cercel, la Antena 3.

E o făcătură

Întrebat despre cifrele privind evoluția pandemiei de COVID în Ilfov, specialistul susține că județul nici măcar nu se află într-o carantină, iar totul e o ”făcătură”.

”Nu se poate vorbi de carantinare. Carantinare înseamnă ‘nothing in, nothing out’ (nimic nu intră, nimic nu iese, n.r.). Noi facem o carantinare a la Românica. Intră cine vrea, iese cine vrea, pe proprie răspundere sau fără proprie răspundere. Asta nu e carantină, e făcătură (…) până când focarul nu e închis”, a mai spus el.

Streinu Cercel a mai vorbit și despre gestionarea pandemieid din România. În opinia sa, guvernanții au scăpat totul de sub control.

”Este total scăpată de sub control! Avem o problemă, cum o rezolvăm? Foarte simplu: trebuie să conştientizăm faptul că putem fi purtători, că trebuie să purtăm mască de dimineaţă până seara, că nu dorim să dăm altora acest virus. Guvernul nu ne protejază. Nu sunt în campanie electorală, pe mine nu mă interesează campania, mă interesează sănătatea românilor din această ţară.

Eu, în momentul de faţă, am 36 de oameni în camera de gardă care stau pe tărgi şi cărora încerc să le dau oxigen şi terapie pentru a avea o minimă şansă de supravieţuire. Despre asta vorbim în momentul de faţă. Restul este politică şi nu mă interesează”, a spus el.

Sursă foto: INQUAM / Octav Ganea