Într-o conferință de presă realizată la finalul acestei săptămâni, Mike Ryan, director executiv, a vorbit și despre proveniența virusului. Acesta susține că pentru OMS ar fi o “speculaţie gravă” să afirme că noul coronavirus nu provine din China, unde a fost prima dată identificat în decembrie 2019, informează Reuters.

Precizăril acestuia survin în contextul în care, Mike Ryan a fost întrebat dacă virusul ar fi putut proveni din afara Chinei, în condiţiile în care virusul a apărut pentru prima dată în centrul oraşului Wuhan.

“Îţi începi ancheta acolo unde a apărut primul caz”, a afirmat Ryan.

Acesta a adăugat că nu există dovezi că mamiferele din Europa au fost o sursă de infectare pentru oameni dincolo de graniţele Chinei.

Avertismentul OMS

În același timp, Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă cu privire la ridicarea restricțiilor mai devreme decât în mod normal. Anunțul a fost făcut de  Mariei Van Kerkhove, director tehnic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Aceasta susține că țările trebuie să rămână vigilente chiar dacă în ultima perioadă s-a constatat o scădere a infectărilor cu noul coronavirus.

Ea mai menționat că nimeni nu  își dorește să iasă din lockdown crezând că totul e sub control, iar apoi lucrurile să devină mai dificile.

“Nu vrem să vedem situaţii în care se iese dintr-un lockdown şi virusul este sub control iar apoi să intrăm într-un alt lockdown”, a spus ea în conferinţa de la Geneva”

Aproape 61 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel global şi 1,4 milioane au murit, conform statisticilor consultate de Reuters.

“Stă în puterea noastră să controlăm transmiterea virusului. Avem exemplul a zeci de ţări care au demonstrat că se poate ţine sub control acest virus şi că a fost ţinut sub control”, a afirmat ea.