Ștefan-Radu Oprea cere valorificarea fierului vechi

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a declarat că strategia națională adoptată pentru Economia Circulară are câteva direcții prioritare pentru reducerea consumului de materii prime.

„La nivel naţional, noi avem adoptată o Strategie Naţională pentru Economia Circulară. A fost adoptată prin Hotărâre de Guvern în 2022, cu câteva direcţii prioritare. Care duc toate la principiile economiei circulare privitoare la reducerea consumului de materii prime. Prin extragere durabilă a materiilor prime, unităţi de reciclare, recuperare. Totul, însă, trebuie să înceapă astăzi, din punctul meu de vedere. De la proiectare, de la design, pentru că din prima clipă când ne gândim la un nou produs pe care îl vom lansa pe piaţă, la modalitatea în care îl vom putea recicla, recupera şi folosi. Astfel încât într-adevăr să avem o economie circulară”, a afirmat Oprea.

În viziunea demnitarului, unul dintre domeniile care pot deveni „verzi” este industria siderurgică. Ștefan-Radu Oprea a declarat că în această săptămâna a avut întâlniri cu operatori importanţi. Aceștia vor să investească în „oţelul verde”. Ministrul a spus că deşeurile din fier vechi se transformă în resurse.

„Foarte multe dintre produsele pe care astăzi le aruncăm şi pe care le considerăm deşeuri, de fapt sunt resurse. Sunt resurse pentru economia circulară, pentru activităţile din viitor. Ideea de a avea o ţară verde este de a investi în cuptoare electrice care vor produce oţelul din energie regenerabilă. Sau din energie verde. Fie că vorbim despre energie nucleară sau hidro şi care vor folosi oţelul. Fierul care deja este în circuit şi pe care noi, astăzi, din păcate îl exportăm. Pentru că nu ştim să îl folosim în România în astfel de capacităţi de producţie. În care ar putea să producă, spre exemplu, fier-beton. Importăm astăzi probabil 80%-90% din fierul beton pe care îl folosim în construcţii”, a declarat Oprea.

Buget de 8 milioane de euro pentru societăți mici și mijlocii

Ștefan-Radu Oprea a amintit de un program de sprijin pe segmentul economiei circulare, cu un buget de opt milioane de euro, care se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii. El a cerut implicarea totală a ministerului pe care-l conduce pentru sprijinirea celor care vor să treacă la economie circulară. Ștefan-Radu Oprea a vorbit despre schema de ajutor de stat pe care o are la dispoziție ministerul.

„În cadrul ministerului, avem un program de sprijin privind economia circulară pentru operatorii economici din industria prelucrătoare. E o schemă de ajutor de stat de minimis, ceea ce înseamnă până la 200.000 de euro, cu un buget de opt milioane de euro. Au depus şi sunt selectate 47 de proiecte, funcţionează, se fac plăţi pe aceste proiecte. Plăţile au început din iulie 2023” a spus ministrul.

Ştefan-Radu Oprea a subliniat că instituția pe care o conduce este într-un proces în care au fost identificate resurse suplimentare în cadrul bugetului ministerului. El a spus că se dorește alocarea a patru milioane de euro în plus către această schemă. Oficialul a detaliat că au fost foarte multe solicitări de a trece la economie circulară.