Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a fost prezent luni, 21 august, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PSD Alba. În cadrul evenimentului, acesta a spus că „este în lucru în minister ideea de a aduce proiectul Beretta la Cugir”.

Ştefan-Radu Oprea spune că ideea este în lucru la minister

„Deja este în lucru în minister ideea de a aduce proiectul Beretta la Cugir, pentru că de prea multă vreme am vorbit de el. A început în 2018 sau în 2019 a fost semnat cu Uzina Mecanică de la Plopeni, dar care are un alt specific. Acolo nu se produc arme, nu se produc pistoale, nu se produc puşti, nu se produc puşti de asalt, nu se produc mitraliere.

Şi apoi a ajuns proiectul la Şimian (n.red. judeţul Mehedinţi), într-o zonă greenfield, unde nu există nimic şi nici nu s-a construit nimic. Eu cred că firesc este ca acest proiect să ajungă la Cugir. Deja suntem cu acest proiect în interiorul ministerului, partea de avizare internă, de mandat către Adunarea generală a acţionarilor de a vedea acest proiect către Cugir, aşa cum este normal”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul spune că locația respectivă oferă mai multe avantaje

Ştefan-Radu Oprea a menţionat că, din câte îşi aduce aminte, atunci când a fost semnat memorandumul cu UM Plopeni, era vorba despre a începe acolo partea de asamblare şi apoi, treptat, de a produce din componente până la 80%.

„Eu cred că, dacă mergem la Cugir, vom putea să asimilăm componentele respective într-un timp mult mai rapid, pentru că este specificul de acolo, priceperea oamenilor care lucrează în Cugir şi experienţa pe care o au. Deci cred că este un proiect care poate să fie derulat într-o proporţie foarte mare la Cugir”, a mai spus Ştefan-Radu Oprea.

În mai 2019, ministrul Economiei de la vremea respectivă, Niculae Bădălău, a declarat că Uzina Mecanică Plopeni, filială a Romarm, urma să înceapă în aproximativ şase luni să producă arme de asalt Beretta, în baza memorandumului de înţelegere semnat cu compania italiană Beretta Holding.

Statul român urma să deţină 80% din compania mixtă, prin Uzina Mecanică Plopeni, iar restul de 20% de către Beretta Holding. Mai apoi, în 2020, s-a discutat despre implementarea acestui proiect în judeţul Mehedinţi.