Românii din diasporă vor putea cumpăra titluri de stat

Ministerul Finanțelor lucrează la o aplicație prin care românii să poată cumpăra titluri de stat, indiferent de locația în care se află. Asta înseamnă că și cei din diasporă vor putea să le achiziționeze.

În cursul zilei de marți, 9 aprilie, Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei Statului a anunțat că românii vor avea posibilitatea de a cumpăra titlurile de stat chiar și de pe plaja din Dubai.

„Noi, în modul în care vindem acum titluri online, nu creăm confort diasporei pentru a cumpăra titlurile, pentru că nu avem încă modalitatea de cumpărare online. Aici vrem să ne focusăm în perioada următoare și avem un proiect pe care l-am început, să dezvoltăm o astfel de aplicație. Oricine, dacă te duci în Dubai și vrei să cumperi de pe plajă, vei putea să cumperi de pe plajă. Sau dacă lucrezi din Italia, vei putea să cumperi din Italia fără să mai vii în țară”, a declarat Ștefan Nanu, în cadrul unui eveniment organizat de profit.ro.

Ministerul Finanţelor
SURSĂ FOTO: Inquam Photos, George Călin

Titlurile de stat se pot achiziționa prin două programe

Titlurile de stat pot fi achiziționate prin intermediul Fidelis și Tezaur.

Programul Fidelis oferă titlurile de stat prin intermediul Bursei de Valori București (BVB).

Programul Tezaur le oferă prin intermediu Trezoreriei și a unităților Poștei Române.

Prin aceste programe, statul se împrumută la cetățeni și va plăti anual o dobândă pentru ele. Dobânda va fi încasată la termenul de maturizare.

Ministerul Finanțelor informează că, în cadrul Programului Fidelis, nu sunt percepute comisioane pentru procesul de subscriere de către băncile intermediare.

Veniturile obținute nu sunt supuse impozitului, indiferent dacă provin din dobânzi sau din câștigurile de capital.

MF a atras 844 milioane de lei și 190 de milioane de euro prin intermediul primei emisiuni de titluri de stat Fidelis din 2024.

BVB spune că cei mai mulți români care au cumpărat titluri de stat sunt donatorii de sânge. Aceste titluri au ajuns la peste 155 de milioane de lei.

Statul demarează o nouă sesiune

În prezent, la Bursa de Valori București (BVB) se desfășoară cea de-a 16-a ofertă publică pentru vânzarea de titlurilor Fidelis. Această ofertă este programată în intervalul 8-17 aprilie.

În această ofertă, sunt disponibile cinci emisiuni de titluri de stat, fie în euro, fie în lei. Una dintre aceste emisiuni este în mod special dedicată persoanelor care donează sânge.

Titlurile de stat destinate donatorilor sunt denominate în moneda națională, având o durată de maturitate de un an și asigurând o dobândă fixă de 7%.