Suma datorată de stat firmelor sub forma rambursărilor de TVA va fi plătită de trei ori pe lună, în zilele de 4, 24 şi 29 ale lunii. Potrivit minstrului finanţelor, Gheorghe Pogea, 80% din plăţi vor fi direcţionate către companiile faţă de care există cele mai vechi restanţe.

„80% din plăţi sunt destinate celor care se află în coada de aşteptare, restul de 20% urmând să fie achitat astfel încât să nu depăşească o perioadă de 45 zile. Dorim ca, în câteva luni, stocul de datorie să fie la zero, astfel încât nimeni să nu mai sune la Ministerul Finanţelor sau la administraţiile locale pentru a cere rambursarea TVA”, a spus Pogea. Acesta a dat asigurări că sistemul de rambursare va fi unul computerizat şi monitorizat permanent.

Cu 10% mai multe întârzieri

Cele mai recente date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) arată că valoarea rambursărilor întârziate de TVA către contribuabili a crescut cu 10,2% în mai, la 1,937 miliarde lei, de la 1,757 miliarde lei în luna anterioară, în timp ce restanţele de peste un an şi-au mărit ponderea în totalul sumelor neachitate la 6%.

ANAF a anunţat luni că va stabili un termen maxim de 45 de zile pentru soluţionarea controalelor încrucişate în cazul solicitărilor de rambursare a TVA, care s-ar putea, însă prelungi până la 90 de zile în „cazuri justificate”.

Sursa: Mediafax