Colectările insuficiente la buget, întârzierea tranşelor de la FMI şi necesitatea finanţării deficitului au determinat autorităţile fiscale să recurgă din nou la metoda împrumuturilor de pe piaţa internă, suma totală ce va strânsă în primele trei luni fiind de aproape patru miliarde de euro.

Din cele patru miliarde de euro, aproape un miliard, respectiv patru miliarde de lei, vor fi împrumutate chiar în ianuarie, prima licitaţie pentru vânzarea de obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei, cu scadenţa la cinci ani, având loc peste trei zile, respectiv pe 7 ianuarie. Alte 500 de milioane de lei din obligaţiuni urmează a fi stânse dintr-o nouă licitaţie organizată pe 21 ianuarie.

De asemenea, pe data de 11 ianuarie va avea loc o licitaţie pentru vânzarea de certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni, în care Finanţele speră să atragă un miliard de lei. O licitaţie similară, cu aceeaşi valoare indicativă şi aceeaşi scadenţă va avea loc pe data de 25 ianuarie.

Ultimul miliard de lei programat pentru luna ianuarie va fi strâns prin vânzarea de certificate cu scadenţa la un an, licitaţie ce va avea loc pe data de 18 ianuarie.

SURSA: Mediafax