Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut luni certificate de trezorerie cu discount cu perioadă de maturitate de şase luni în valoare de aproape 400 de milioane lei, nivel similar cu valoarea programată, la un randament mediu de 7,78%, un nou nivel minim din 2007 până în prezent.

Ministerul a vândut titluri la un randament mai scăzut de 7,78% în luna septembrie a anului 2007, când a plătit 7% pe an.

Valoarea totală a cererii pentru titluri din partea băncilor comerciale s-a ridicat, luni, la 1,82 miliarde lei, din care Finanţele au vândut 399,9 milioane de lei. Randamentul maxim acceptat a fost de 7,88% pe an.

Cea mai recentă licitaţie cu certificate de trezorerie cu scadenţă la şase luni a fost realizată de MFP la 25 ianuarie, când a împrumutat aproape un miliard de lei, la un randament mediu de 7,88%.

Dobânzile tot scad din toamnă

Începând cu 19 octombrie 2009, randamentul mediu la titlurile de stat vândute de Ministerul Finanţelor s-a situat la 10% şi a rămas neschimbat până la finele anului trecut, timp în care au fost organizate 13 licitaţii. De la începutul acestui an, randamentul mediu a scăzut treptat, la fiecare operaţiune organizată.

Finanţele au programat pentru luna februarie şase licitaţii prin care intenţionează să vândă titluri de stat în sumă de 3 miliarde lei, aceasta fiind cea mai mică valoare lunară anunţată din noiembrie 2008.

În ianuarie, ministerul a împrumutat circa 5,765 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, depăşind nivelul programată, de patru miliarde de lei. De la începutul anului, suma atrasă se ridică la 6,165 miliarde de lei.