Aceasta înseamnă o medie de 5,2 decese întâmplate pe zi în urma accidentelor rutiere.

În ceea ce privește numărul răniților în accidente rutiere, aproximativ 28.000 de persoane au fost rănite în accidente ușoare și 8.300 de persoane au fost rănite grav.

Conform acelorași date, numărul accidentelor cu vătămări corporale înregistrate în 2016 a crescut cu 12% față de anul trecut, iar numărul persoanelor rănite ușor în accidente rutiere a crescut cu 15%.

“Datele transmise de către IGPR la solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) confirmă semnalele de alarmă trase de asigurători de-a lungul anului 2016, privind pericolul reprezentat de circulația pe drumurile din România“, se arată într-un comunicat al UNSAR.

Numărul accidentelor cu pagube materiale a crescut anul trecut cu 5% față de 2015.

“Trebuie însă ținut cont de faptul că multe dintre accidentele care se petrec pe drumurile din România nu sunt declarate la Poliție, fiind însă instrumentate de asigurători. Datele ASF arată că la sfârșitul anului 2015 erau aproximativ 275.000 de dosare de daună doar pe RCA“, menționează comunicatul citat.

La nivel mondial, accidentele rutiere reprezintă una dintre cauzele principale ale deceselor, fiind numite de Organizația Mondială a Sănătății o “problemă uriașă de sănătate publică”.

În ultimii ani, sumele pe care asigurătorii le cheltuiesc cu despăgubirile au înregistrat creșteri foarte mari, mai ales în ceea ce privește despăgubirile pentru daune morale și vătămări corporale: despăgubiri mai mari cu aproximativ 140% în 2015 față de 2010, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară.