Statele europene sunt îngrijorate de posibilele represalii ale Rusiei! Consecinţele economice şi legale ar fi grave

Astfel, Aliaţii occidentali avertizează Moscova că riscă sancţiuni dureroase pentru orice agresiune. Este vorba controlul exporturilor, reducerea accesului Rusiei la tehnologie sau chiar eliminarea sa din sistemul global al plăţilor financiare, scrie bloomberg.com

Chiar și așa, sursele citate de Bloomberg susţin că deşi marile puteri din Europa Occidentală care sunt membre ale Uniunii Europene sunt angajate, în principiu, faţă de ideea unui răspuns semnificativ la o agresiune a Rusiei, unele şi-au exprimat şi îngrijorările cu privire la posibilele consecinţe asupra economiilor lor. Acest grup de ţări evaluează încă consecinţele economice şi legale ale posibilelor sancţiuni, adaugă sursele.

Orice răspuns la nivelul UE va trebui să fie convenit în unanimitate

De asemenea, statele europene sunt îngrijorate de posibilele represalii ale Rusiei, precum întreruperea livrărilor cruciale de gaze naturale către un continent care se confruntă deja cu preţuri record la energie. Mai mult, orice răspuns la nivelul UE va trebui să fie convenit în unanimitate de toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar, un grup care în general are opinii diferite cu privire la Rusia.

Aceste diferenţe de opinie scot în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă SUA şi aliaţii săi în încercarea de a-l presa pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin să inverseze acumularea masivă de trupe de la graniţa cu Ucraina.

Un fost oficial care are legături cu actuala administraţie de la Washington a spus că un subiect de îngrijorare este cât de mult va fi de acord Germania, care tocmai a finalizat gazoductul Nord Stream 2, va fi de acord cu sancţiunile impuse Rusiei. Recenta plecare a Angelei Merkel din postul de cancelar al Germaniei a creat un vid în ceea ce priveşte liderul european care ar putea direcţiona UE pre un acord şi de asemenea să discute direct cu Putin.

Negocierile dintre diplomaţi americani şi ruşi încep luni la Geneva după săptămâni la rând de confruntare pe tema desfăşurării de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, cu trimişi speciali cu experienţă de ambele părţi încercând să evite o criză.

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au abordat într-o convorbire telefonică tensiunile din Ucraina şi au subliniat că orice agresiune suplimentară la adresa acestei ţări „va avea consecinţe uriaşe”. Borrell şi Blinken au căzut de acord că „orice discuţie despre securitate va avea loc în coordonare şi cu participarea UE”.