Declarația lui Jens Stoltenberg a venit în contextul în care problema aderării Ucrainei la blocul militar se va afla pe agenda summitului prevăzut în iulie la Vilnius.

„Asupra acestei probleme există puncte de vedere diferite în cadrul Alianţei. Luarea deciziei la NATO se face prin consens”, a declarat Jens Stoltenberg la German Marshall Fund, conform afp.com

Există mai multe dezbateri cu privire la calea pe care NATO trebuie s-o urmeze

De asemenea, acesta a subliniat că există mai multe dezbateri cu privire la calea pe care NATO trebuie s-o urmeze.

„Voi purta în cursul zilei câteva convorbiri telefonice despre calea de urmat şi modul de a răspunde ambiţiilor Ucrainei în vederea aderării sale la NATO. Nimeni nu este în măsură să vă spună exact care va fi decizia finală a summitului de la Vilnius în această problemă”, a mai spus secretarul general al NATO.

Uşa NATO este deschisă unor noi membri

Sursa menționată notează că aderarea la NATO i-ar permite Ucrainei să invoce Articolul 5 al Tratatului NATO, respectiv clauza apărării colective, care îi obligă pe toţi aliaţii să o apere în cazul unui atac.

În schimb, Jens Stoltenberg a mai spus că o candidatură a Ucrainei la aderarea la NATO, în timp ce se află în război cu Rusia, „nu este pe agendă”. Întrebat dacă Războiul rus din Ucraina „uşurează” aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a răspuns că „da şi nu”.

„Eu cred că oricine şi-a dat seama că a deveni membru în mijlocul războiului nu este pe agendă şi că nu asta e problema. Problema este mai degrabă ce se întâmplă când se încheie războiul, într-un fel sau altul. Iar atunci, bineînţeles, războiul asigură că Ucraina se apropie tot mai mult de NATO”, a răspuns Jens Stoltenberg.

Totodată, Jens Stoltenberg a recunoscut că există „puncte de vedere diferite în alianţă” în problema aderării Ucrainei, însă a subliniat că toate statele membre sunt de acord că Ucraina va deveni un stat membru al Alianţei.

„Suntem cu toţii de acord că uşa NATO este deschisă unor noi membri şi că aliaţii din NATO şi Ucraina vor decide când să adere, ci nu Moscova”, a completat Jens Stoltenberg.