Potrivit unui membru al comisiei parlamentare pentru buget care a confirmat miercuri pentru Reuters achiziția, Germania urmează să achiziționeze 18 tancuri Leopard 2 și 12 obuziere autopropulsate pentru a reface stocurile epuizate destinate Ucrainei.

Pe baza documentelor Ministerului de Finanțe prezentate parlamentului, comanda de tancuri se va ridica la 525,6 milioane de euro (578,58 milioane de dolari), în timp ce prețul obuzierelor este de 190,7 milioane de euro. Livrarea tuturor unităților ar urma să fie finalizată cel târziu până în 2026.

Ca parte a planului de achiziții, există o prevedere pentru 105 tancuri suplimentare, care vor costa aproximativ 2,9 miliarde de euro.

Germania a furnizat Ucrainei 18 tancuri Leopard 2

De la invazia rusă din februarie 2022, Germania a furnizat deja Ucrainei 18 tancuri Leopard 2 și și-a exprimat angajamentul de a-și reface rapid inventarul de tancuri cu noi unități.

Achiziția celor 12 obuziere se aliniază la planurile aprobate anterior de Ministerul Apărării, ratificate de parlamentul german în martie, de a achiziționa un număr maxim de 28 de obuziere în scopul înlocuirii.

Fabricarea tancurilor și a obuzierelor Leopard reprezintă un efort de colaborare între KMW și Rheinmetall.

Elveția face un pas spre vânzarea a 25 de tancuri Leopard 2 înapoi în Germania

Miercuri, guvernul elvețian și-a exprimat sprijinul pentru scoaterea din uz a 25 de tancuri de luptă sofisticate Leopard 2, cu intenția de a le revinde Germaniei. Această decizie are potențialul de a permite națiunilor occidentale să ofere asistență militară sporită Ucrainei.

În februarie, Germania a cerut Elveției să revândă o parte din tancuri producătorului de armament Rheinmetall (RHMG.DE), ceea ce ar permite companiei să umple golurile din dotarea cu armament a membrilor Uniunii Europene și ai NATO.

Țări precum Germania, Polonia, Portugalia, Finlanda și Suedia contribuie cu tancuri Leopard pentru a sprijini Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii rusești. Cu toate acestea, această asistență a dus la apariția unor lacune în cadrul propriilor lor arsenale militare.

Chestiunea este delicată pentru autoritățile elvețiene din cauza aderării acestora la legile privind neutralitatea și la un embargo separat asupra armelor, care interzic Elveției să furnizeze direct arme Ucrainei.

În prezent, armata elvețiană are 134 de tancuri Leopard 2 în serviciu activ, iar alte 96 de tancuri sunt stocate în rezervă.