Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, se află într-o vizită oficială de trei zile în România.

Pentru început, astăzi, 24 mai, liderul de la Berlin s-a întâlnit cu preşedintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. După discuţiile purtate de cei doi în spatele uşilor închise, Steinmeier şi Iohannis au ieşit în faţa jurnaliştilor, pentru o conferinţă de presă comună.

Iohannis: Comunitatea română din Germania şi minoritatea germană din România, puntea vie de legătură dintre societăţile noastre

Cu această ocazie, Klaus Iohannis a subliniat legătura extrem de strânsă pe care o au România şi Germania.

„Domnule Preşedinte federal, îmi face o deosebită plăcere să vă primesc din nou aici, la Palatul Cotroceni, de data aceasta în cadrul vizitei de stat în România. Bine aţi venit!

Vizita dumneavoastră şi contactele româno-germane intense din ultima perioadă evidenţiază caracterul privilegiat, cu valenţe strategice, al relaţiilor dintre ţările noastre.

Avem un dialog politic consistent în plan bilateral şi european, o cooperare economică solidă şi legături interumane puternice, datorită comunităţii româneşti din Germania şi minorităţii germane din România.

Aceste comunităţi reprezintă puntea vie de legătură dintre societăţile noastre, iar contribuţia lor la dezvoltarea relaţiei româno-germane este extrem de importantă în plan cultural, social, economic şi nu numai”, a transmis miercuri, 24 mai, Klaus Iohannis.

Legături de afaceri foarte strânse între România şi Germania

Preşedintele României a subliniat şi faptul că Germania este primul partener comercial al ţării noastre, de mai mulţi ani, iar cea mai puternică economie a Europei este al doilea mare investitor în economia României.

„Germania este, de mulţi ani, primul partener comercial al României, anul trecut înregistrând schimburi bilaterale de peste 40 de miliarde de euro. Peste 25.000 de companii cu participaţie germană şi peste 5,5 miliarde de euro aport de capital social fac din Germania al doilea mare investitor în economia românească.

Salut faptul că domnul Preşedinte Steinmeier este însoţit în România şi de o delegaţie de oameni de afaceri şi mă bucur că vor aborda împreună cu autorităţile române noi proiecte de dezvoltare a cooperării economice şi sectoriale româno-germane, adaptate nu numai realităţii geopolitice actuale, dar şi celei a economiei viitorului, marcate de transformarea digitală şi de tranziţia verde”, a afirmat Klaus Iohannis.

România mizează pe sprijinul Berlinului pentru aderarea la Schengen

Printre subiectele discutate de cei doi şefi de stat s-a numărat şi aderarea României la Spaţiul Schengen, dosar în care beneficiem de tot sprijinul Germaniei.

„I-am transmis domnului Preşedinte aprecierea pentru susţinerea fermă şi activă a Germaniei în acest dosar.

Sper că prin demersurile noastre de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene vom reuşi să finalizăm aderarea României la Schengen, pentru că locul nostru, fără nicio îndoială, este în Schengen”, a mai afirmat preşedintele României.

Cooperarea în cadrul NATO şi situaţia Republicii Moldova

Klaus Iohannis a mai amintit şi despre susţinerea Germaniei pentru consolidarea flancului de est al NATO, dar şi despre participarea la structurile aliate din România. Mai mult, preşedintele României a precizat că Bucureştiul şi Berlinul împărtăşesc o viziune similară cu privire la Republica Moldova.

„Am stabilit să intensificăm colaborarea noastră în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, pentru a face faţă provocărilor actuale, nu numai celor în materie de securitate, dar şi celor în plan economic şi social.

În cadrul dialogului nostru am evidenţiat sprijinul multidimensional acordat Ucrainei de cele două state şi am discutat, totodată, dificultăţile majore cu care se confruntă, în prezent, Republica Moldova, în contextul războiului.

Împărtăşim viziuni similare cu privire la necesitatea mobilizării de sprijin activ şi puternic pentru Chişinău, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, pentru a consolida rezilienţa acestei ţări în faţa provocărilor complexe cu care se confruntă”, a mai spus Klaus Iohannis.