Nicușor Dan: Suntem responsabili de dumneavoastră
Nicușor Dan a discutat deschis cu românii prezenți la întâlnirea de la Berlin, afirmând că statul român trebuie să își asume responsabilitatea pentru toți cetățenii, indiferent unde trăiesc. El a precizat că nu trebuie să existe mai multe tipuri de Românie, ci o singură națiune, unită și solidară.
Președintele a subliniat că este esențială îmbunătățirea serviciilor consulare, dar și sprijinirea învățării limbii române acolo unde comunitățile o solicită.
A adăugat că românii din diaspora trebuie considerați parte activă din statul român și că autoritățile trebuie să colaboreze mai bine cu structurile comunitare din afara granițelor.
„Am fost azi într-o vizită oficială (…) interesele noastre fiind de a îmbunătăţi această colaborare şi a aduce companii germane în România. A fost o zi fructuoasă şi am mulţumit pentru colaborarea, pentru modul în care statul german interacţionează cu dumneavoastră.
Sunt, bineînţeles, chestiuni pe care trebuie să le facem împreună, lucruri pe care statul român trebuie să le facă sau să le îmbunătăţească în relaţia cu dumneavoastră – serviciile consulare, limba română, acolo unde ea este cerută.
Dar cred că lucrul cel mai important pe care, cel puţin aşa cred eu, pe care noi trebuie să-l facem este să înţelegem că nu există mai multe Românii şi că suntem responsabili de dumneavoastră şi că trebuie sa vă considerăm în acest fel, ca şi cum sunteţi parte a statului român”, a transmis președintele.

Nicușor Dan recunoaște rolul-cheie al diasporei
Nicușor Dan a lăudat contribuția românilor din diaspora la imaginea țării în Europa, apreciind seriozitatea și implicarea acestora în societățile în care trăiesc.
În fața celor prezenți, a declarat că românii din afara granițelor sunt o „carte de vizită” și că identitatea românească trebuie promovată în mod activ.
Președintele a adăugat că o colaborare eficientă între instituțiile din România și cele ale diasporei poate transforma această resursă umană într-un avantaj comun. A menționat că ambasadele și organizațiile românești din străinătate vor juca un rol central în acest proces de conectare.
„Şi o să încercăm să facem asta, o să încercăm prin intermediul ambasadelor, al organizaţiilor pe care dumneavoastră le aveţi, să înţelegem mai bine care sunt necesităţile, să colaborăm, pentru că dumneavoastră şi românii din alte părţi din Europa, dincolo de faptul că sunteţi o carte de vizită pentru România, oameni care muncesc, oameni serioşi, să spui că eşti din România e un lucru de laudă în Europa, reprezentaţi o resursă şi ar trebui să reuşim să folosim în interes comun această resursă, să reuşim să colaborăm între structuri din România cu structuri ai românilor din diaspora”, a mai spus Nicușor Dan.
Președintele României susține întărirea relațiilor economice cu Germania
Nicușor Dan a participat, în cadrul vizitei oficiale, la o întâlnire cu oameni de afaceri germani, organizată de Camera de Comerț și Industrie a Germaniei (DIHK) și Camera de Comerț Româno-Germană (AHK).
Evenimentul a reunit reprezentanți ai unor companii importante din domenii strategice precum energie, apărare, IT și retail.
Conform Administrației Prezidențiale, România devine tot mai atractivă pentru investiții străine, datorită reformelor în curs, forței de muncă calificate și legăturilor tot mai bune cu piețele vest-europene.
Președintele a încurajat investitorii germani să își dezvolte afacerile în România, subliniind și posibilitatea colaborării cu antreprenori locali.
„România este interesată de investiţii germane pe termen lung, inclusiv în parteneriat cu antreprenori locali”, a mai spus el.
Nicușor Dan, însoțit de oficiali de rang înalt la Berlin
Nicușor Dan a fost însoțit, în cadrul acestei vizite oficiale în Germania, de o delegație guvernamentală formată din mai mulți miniștri, consilieri prezidențiali și reprezentanți locali.
Printre aceștia s-au numărat vicepremierii Dragoș Anastasiu și Ionuț Moșteanu, ministrul Afacerilor Externe, Oana Țoiu, și ministrul Economiei, Radu Miruță.

Au fost prezenți și consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu şi Radu Burnete, primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, precum și deputatul Ovidiu Ganț, reprezentantul minorității germane în Parlament.
Întâlnirea cu diaspora a fost una dintre componentele esențiale ale vizitei, pe lângă semnarea unui plan de acțiune între România și Germania pentru consolidarea relațiilor bilaterale.
„După cum ştiţi, diaspora română din Germania este foarte mare, sunt peste un milion de cetăţeni români care trăiesc în această ţară.
Ne-am dorit să fim cu toţii aici, dar nu se poate, aşa că am invitat prin reprezentanţi, iar vizita de astăzi a domnului preşedinte, desigur, pe lângă componenta politico-diplomatică, în cadrul căreia s-a semnat şi un plan de acţiune între România şi Germania pentru consolidarea cooperării noastre bilaterale şi o întâlnire cu oameni de afaceri, care noi sperăm şi suntem siguri că va produce beneficii pentru România, a avut ca o componentă principală exact această întâlnire cu dumneavoastră”, a punctat ambasadorul României în Republica Federală Germania, Adriana Stănescu.