Autorităţile din oraşul San Francisco au decretat deja stare de urgenţă din cauza coronavirusului, iar Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor au lansat marţi seara pentru prima dată de la apariţia primelor cazuri în China o alertă naţională.

Potrivit publicaţiei “The Independent“, oficialii medicali din SUA i-au avertizat pe cetățenii americani să se pregătească pentru răspândirea „inevitabilă” a noului coronavirus care afectează deja zeci de țări din lume.

Centrul american pentru Controlul Bolilor (CDC) și experți în prevenția bolilor au avertizat locuitorii Statelor Unite cu privire la o posibilă epidemie. „Cerem cetățenilor americani să se pregătească. Este doar o chestiune de timp până când o epidemie va izbucni și în țara asta. Viața de zi cu zi ar putea fi grav afectată”, a declarat, marți, Nancy Messonnier, de la Centrul Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii, în cadrul unei conferințe telefonice cu presa.

Avertismentul reprezintă o schimbare în abordarea aleasă de CDC, care până de curând și-a concentrat eforturile pe oprirea răspândirii coronavirusului în SUA și punerea în carantină a oamenilor care au călătorit în China.

Până acum, 53 de cazuri de coronavirus au fost confirmate în SUA, iar autoritățile au solicitat membrilor Congresului să aprobe cât mai repede o finanțare de miliarde de dolari pentru a ajuta eforturile de contracarare a noului patogen.

Coronavirusul loveşte şi în armata SUA

Un militar american staționat la Baza Carroll din Coreea de Sud a fost diagnosticat cu noul coronavirus, acesta fiind primul membru al serviciilor SUA care este infectat, potrivit Forţelor Armate americane din Coreea de Sud (USFK), transmite CNBC.

Soldatul în vârstă de 23 de ani a fost pus în carantină la domiciliul său aflat în afara bazei militare. Totodată, oficialii din cadrul forțelor armate au adăugat că încearcă să afle cu cine a intrat în contact tânărul.

Președintele Donald Trump a declarat că situația este „sub control”. Cu toate acestea, noul virus Covid-19 a dus la scăderea acțiunilor a mai multor companii pentru a doua zi la rând, potrivit presei americane.

Cel mai recent bilanţ global indică peste 2.700 de decese și în jur de 81.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, majoritatea înregistrându-se în China, locul din care provine virusul.

În afara Chinei, cele mai multe cazuri de infecție au fost confirmate în Iran, Coreea de Sud și Italia, fapt care a stârnit temeri că situația s-ar putea transforma în curând în pandemie, transmite Digi24.ro. De asemenea, primul caz de coronavirus a fost anunțat în America Latină, fiind vorba despre un cetățean brazilian în vârstă de 61 de ani care tocmai s-a întors din Italia.