Vineri, ministrul Tineretului și Sportului a declarat de la Iași că una dintre priorităţile sale de anul viitor este crearea unui cadru legal prin care sportul să fie finanţat din bani publici.

„Şi ce să finanţăm din bani publici? Eu cred că zona asta de copii, juniori, ar trebui să aibă prioritate înainte de zona de performanţă. Veţi vedea atunci că vom avea succes să ne creştem viitoarele generaţii.

Doi, regim fiscal specific sportului. S-ar putea să fim judecaţi pe alte domenii. De ce să aibă sportul un regim fiscal diferit? Din punctul meu de vedere, dacă nu aduci bani din zona privată, misiunea ta în zona performanţei s-ar putea să echivaleze cu eşecul.

Banul public îţi finanţează până la un anumit segment, cum e la fotbal. La fotbalul profesionist de liga întâi nu mai ai nevoie de banul public decât pentru sprijin în zona infrastructurii. Acolo trebuie să ajungem”, a spus jurnaliştilor ministrul Ionuţ Stroe.

A avut o discuție cu Gheorghe Hagi

Tot vineri, ministrul a declarat că a avut o discuție cu Gheorghe Hagi care i-a propus un proiect pe care intenţionează să îl pună în aplicare.

„Mi-a propus un proiect, şi o să ţinem cont pentru că are idei geniale, în care să sprijinim sau să încurajăm marile companii să dea parte din profit pe publicitate sau pe sponsorizarea activităţilor sportive.

Hai să nu ne temem să spunem că într-o societate europeană sănătoasă şi modernă accizele care vin din comercializarea produselor care îţi afectează sănătatea – produse cu adaos de zahăr, produse cu adaos de sare, produsele din alcool, din tutun, trebuie să revină sportului.

Noi am făcut o ordonanţă de urgenţă, şi a şi trecut. Americanii spun că un ban investit în sport salvează trei dolari cheltuiţi în sistemul de sănătate. Sunt lucruri care trebuie să se întâmple şi la noi”, a mai spus ministrul Tineretului şi Sportului.