Spania a anunțat că peste un milion de persoane au fost imunizate cu ambele doze de vaccin. dar populația totală este de peste 47 de milioane de locuitori.

În Madrid, unde 25% din noile cazuri de COVID-19 sunt infectări cu tulpina britanică a coronavirusului, restricțiile se modifică de joia viitoare.

Interzicerea circulației se va impune începând de la ora 23:00 în loc de ora 22:00, iar barurile și restaurantele au voie să deschidă o oră în plus, până la ora 22:00 în loc de ora 21:00.

Autoritățile fac apel la populație ca această mică schimbare să nu fie confundată cu relaxarea şi atrag atenția că măsurile vor fi aplicate dacă situația epidemiologică va permite acest lucru.

Antonio Zapatero, ministrul regional adjunct al Sănătății: Mi se pare foarte important să nu confundăm flexibilizare cu relaxare. Trebuie să fim în continuare prudenți pentru că virusul este încă aici. Trebuie să fim responsabili în acțiunile noastre zilnice pentru a nu ne infecta. Este un angajament care trebuie să fie al tuturor pentru că în această luptă suntem implicați toți.

Spania a impus restricții în Madrid

Regiunea Madrid menține restricții în mai multe orașe din jurul capitalei și câteva zone denumite ‘zone sanitare de bază’, unde accesul și ieșirea sunt interzise, cu excepția motivelor de muncă sau sănătate.

Deși numărul cazurilor este în scădere, rata infectărilor este încă foarte ridicată, fiind de 669 de cazuri la 100.000 de locuitori față de 860 în urmă cu o săptămână. În Spania, rata infectărilor este foarte mare, a observat și Organizația Mondială a Sănătății care a recomandat menținerea restricțiilor.

În regiunea Madrid, barurile și restaurantele sunt deschise și directorul Centrului de Alerte și Urgențe Sanitare a afirmat că în regiunile unde localurile sunt închise la interior, viteza de reducere a contaminărilor este dublă.

Un exemplu este regiunea Castilia-La Mancha, care a închis localurile după Crăciun și a reușit să reducă la jumătate rata infectărilor și care, începând de astăzi, le redeschide.

Noutatea în această regiune este implementarea unei aplicații care permite contactarea rapidă în cazul apariției de focare.

Aceasta este obligatorie atât pentru restaurante și baruri, cât și pentru clienți. În majoritatea regiunilor masca este obligatorie și se poate da la o parte numai în momentul în care se bea sau se mănâncă, iar consumul la bar este interzis. Numărul persoanelor la masă, în principal pe terase, este de 4 până la 6.

În campania de vaccinare anti-COVID autoritățile spaniole au anunțat că peste un milion de persoane au fost imunizate până astăzi cu ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului