Autorităţile de la Madrid au luat o decizie ce va stârni, cel mai probabil, o serie de controverse. Este vorba despre modul în care vor fi vaccinaţi spaniolii împotriva COVID-19.

Unii spanioli vor trebui să aştepte jumătate de an pentru a se vaccina

Mai exact, Ministerul spaniol al Sănătăţii a decis că persoanele sub 55 de ani fără probleme majore de sănătate şi care au fost deja infectate cu SARS-CoV-2 vor trebui să aştepte 6 luni până să se poată vaccina. Cele şase luni sunt numărate de la momentul diagnosticării şi până la primirea vaccinului, relatează Reuters.

Ministerul Sănătăţii şi-a justificat decizia arătând că, în acest interval de şase luni, reinfectarea se produce “în mod excepţional”. Totul este prevăzut într-un document ce defineşte strategia naţională de vaccinare.

Până în acest moment, în Spania singurele persoane sub 55 de ani vaccinate sunt cadre medicale.

Măsura ar putea fi totuşi revizuită dacă cercetările relevă noi date

Persoanele care au peste 55 de ani, precum şi cele cu riscuri de sănătate care le fac mai vulnerabile la reinfectare vor fi exceptate de la această amânare, a subliniat Ministerul spaniol al Sănătăţii.

Măsura se va aplica pentru cele trei vaccinuri (Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca) aflate în distribuţie în această perioadă în Spania. Totuşi, măsura luată de către autorităţi este provizorie, putând fi revizuită în funcţie de noi cercetări.

Efectuarea unui test de anticorpi înainte de vaccinare nu este recomandată, mai precizează Ministerul Sănătăţii.

Spania prelungeşte restricţiile la intrarea din Regatul Unit, Brazilia şi Africa de Sud

Marţi, Guvernul de la Madrid a mai decis să prelungească până în 2 martie restricţiile pentru cursele aeriene sosite din Regatul Unit, Brazilia şi Africa de Sud, a declarat ministrul Sănătăţii, Carolina Darias.

Ca şi alte ţări, Spania a suspendat în decembrie anul trecut sosirile din Regatul Unit, acceptând doar intrarea cetăţenilor şi rezidenţilor spanioli, din cauza răspândirii tulpinii britanice de coronavirus, considerată mai contagioasă.

La începutul lui februarie, Darias a anunţat adăugarea pe lista de restricţii a intrărilor din Brazilia şi Africa de Sud, tot din cauza unor temeri legate de noi versiuni ale virusului. Erau exceptaţi doar cetăţenii spanioli şi cei din Andorra şi rezidenţii în Spania sau în micul principat din Pirinei. Pasagerii în tranzit nu puteau rămâne mai mult de 24 de ore pe teritoriu spaniol şi le era interzis să iasă din aeroportul de sosire.

Tulpina britanică s-a răspândit deja în Spania, unde conform datelor ministerului sănătăţii au fost confirmate 479 de cazuri. Autorităţile sanitare consideră însă că în realitate există mult mai multe şi că noua tulpină ar putea ajunge majoritară în ţară luna viitoare.

Această variantă de SARS-CoV-2 a fost detectată pentru prima dată în regiunea Madrid, unde s-a confirmat vineri primul caz. În Spania au mai fost raportate şi două contaminări cu virus sud-african.