UPDATE

Noi detalii despre Sorin Oprescu. După ce a fost localizat de Reţeaua Europeană a Echipelor de Căutare Activă a Urmăriţilor, fostul edil al Capitalei este deja pregătit pentru ce va urma.

Surse au declarat pentru Antena 3 că Sorin Oprescu ar fi depus deja documentația necesară pentru a-i fi acordat azil politic în Grecia.

În același timp, aceleași surse mai spun și faptul că există șanse ca la momentul la care a cerut azilul politic, fostul primar să fi făcut și un autodenunț, spunându-le autorităților despre condamnarea din România de peste 10 ani de închisoare.

UPDATE

„Nu a fost localizat de Interpol, ci de către Reţeaua Europeană a Echipelor de Căutare Activă a Urmăriţilor. În urmă cu scurt timp, aceștia au confirmat telefonic pentru Centrul de cooperare polițienească din România că Sorin Oprescu a fost reținut în Atena”, a transmis corespondentul Antena 3 Corina Matlinschi.

Știre inițială

Informații de ultimă oră despre Sorin Oprescu. Fostul primar general al Capitalei a fost localizat de Interpol în Atena, capitala Greciei. Chiar în aceste momente, Poliția Română verifică dacă într-adevăr, acesta ar fi fugit acolo.

Menționăm faptul că săptămâna trecută s-a aflat că Sorin Oprescu ar fi plecat din țară cu două săptămâni înainte de a-și primi condamnarea, prin vama Giurgiu. Ulterior, el a fost dat în urmărire internațională.

În urmă cu doar câteva momente, surse susțin că acesta ar fi fost deja capturat, aflându-se în custodia autorităților dintr-o țară europeană. Se pare că Oprescu a fost capturat de o echipă Enfast (European Network of Fugitive Active Search Teams).

Pe de altă parte, până acum IGPR nu a confirmat informația.

Sorin Oprescu, condamnat definitiv la închisoare

Problemele pentru Sorin Oprescu au început de săptămâna trecută. Atunci, fostul edil a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba despre dosarul în care acesta a fost acuzat că ar fi primit în anul 2015 suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Procurorii DNA spuneau că în perioada 2013 – 2015, un grup organizat, din care ar fi făcut parte și Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem fără precedent.

Prin intermediul acestuia, operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

„Tribunalul București – Secția I Penală a emis împotriva acestuia mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 2799 din data de 13.05.2022, fiind condamnat la o pedeapsă de 10 ani și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat în variantă agravantă”, este scris în anunțul publicat pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Sorin Oprescu a fugit din România

După ce a fost dată sentința însă, fostul edil era de negăsit. Oamenii legii nu l-au putut găsi în locuința sa, iar ulterior s-a aflat că acesta ar fi plecat din țară, în mod legal, în urmă cu două săptămâni, înainte de a-și primi pedeapsa.

Surse din anturajul politicianului au dezvăluit că acesta vrea să riposteze în justiție, chiar dacă este dat în urmărire. La rândul lor, avocații acestuia mai spuneau săptămâna trecută că știu exact ce au de făcut. Astfel, la Curtea de Apel București vor apela la căile extraordinare de atac.