Sorin Grindeanu, despre lucrările de infrastructură

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că peste 100 de kilometri de autostradă și drumuri expres sunt programate să fie finalizați până la sfârșitul anului curent.

Declarația a fost făcută pe pagina sa de Facebook, unde a subliniat angajamentul Guvernului față de îmbunătățirea infrastructurii rutiere din România.

„Ne onorăm promisiunea făcută românilor și, până la sfârșitul anului, vor fi finalizați peste 100 de kilometri de autostradă și drumuri expres”, a menționat ministrul Grindeanu.

Oficialul a evidențiat deja progresul realizat, inclusiv:

  • cei 13,55 km din Autostrada Transilvania (Nușfalău – Suplacu de Barcău)
  • cei 19 km din Autostrada de Centură a Capitalei (A0 Nord Lot 2)

Planurile viitoare includ proiecte importante pe:

  • Autostrada A3 (Chețani- Câmpia Turzii)
  • partea de Sud a Autostrăzii A0
  • Drumul expres Craiova- Pitești (Tronsonul 3, Valea Mare- Colonești)
  • Drumul expres de legătură Oradea- Autostrada A3
sorin grindeanu
SURSA FOTO: Dreamstime

Infrastructura rutieră, o prioritate

Ministrul a subliniat că infrastructura rutieră rămâne o prioritate semnificativă pentru:

  • Guvern
  • și mandatul său la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii

„Ne menținem ținta asumată ca, până la finalul lui 2024, să adăugăm infrastructurii rutiere a României, în medie, 250 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres”, a adăugat el.

Vestea dată de Sorin Grindeanu vine în contextul eforturilor continue pentru modernizarea și extinderea rețelei de autostrăzi și drumuri expres în țară.

Modernizarea acestora contribuie la facilitarea transportului și creșterea conectivității pe plan național.

Contracte noi semnate la final de noiembrie

Pe 24 noiembrie, Sorin Grindeanu anunța semnarea a trei noi contracte. Ele vizează construirea a 68 de kilometri de autostradă și fac parte din proiectele pe tronsoanele 1 și 2 ale autostrăzii Sibiu-Făgăraș, precum și pe ruta Suplacu de Barcău-Chiribiș din Autostrada Transilvania.

Valoarea totală a contractelor este de 4,31 miliarde de lei (fără TVA), și finanțarea va fi asigurată prin intermediul Programului Transport (PT).

Sorin Grindeanu a oferit detalii despre distribuția sumelor pentru fiecare proiect în parte în cadrul unei conferințe de presă, menționând că suma pentru ruta Suplacu de Barcău se apropie de 900 de milioane de lei, în timp ce celelalte două proiecte sunt estimate la 1,8-1,9 miliarde și 1,5 miliarde, fără TVA.

Un aspect semnificativ al acestor proiecte este construcția a 8 poduri, 8 pasaje și 3 viaducte, conform precizărilor făcute de șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol.