S-a deschis circulația pe primul lot din Autostrada A0

Autostrada A0. Miercuri, 29 noiembrie 2023, s-a deschis circulația pe primul lot din Autostrada de Centură a Capitalei (A0).  De acum încolo, șoferii pot călători aproximativ 10 km din totalul de 19 km construiți ai A0 Nord, situat între DN1 și A3.

Odată ce legătura cu lotul 3 va fi finalizată, se va putea circula pe un traseu de 21 km între DN1 și DN2, începând cu anul viitor. Costul construcției celor 19 km s-a ridicat la 831,92 milioane de lei (fără TVA). A fost completată cu șapte luni înainte de termenul contractual. Asociația de constructori români a demarat lucrările în august 2022. Are termen de finalizare iunie 2024.

O altă porțiune a autostrăzii A0 va fi deschisă traficului în decembrie 2023. Abia atunci când se va intersecta cu A1 și A2, șoferii vor scăpa de congestia care se formează la intrarea și ieșirea din Capitală.

S-a mai adăugat o bornă la Autostrada A7

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat semnarea Acordului de Mediu pentru proiectul Autostrada Pașcani-Suceava, cunoscut sub numele de „Drumul Siretului”. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. este beneficiarul acestei inițiative, care va avea o lungime totală de 62 de kilometri, traversând teritoriile a 13 unități administrativ-teritoriale și vecinătatea a 30 de arii naturale protejate de interes național și comunitar. Viteza maximă de circulație pe această viitoare autostradă va fi de 120 km/h.

Traseul autostrăzii Pașcani–Suceava include localitățile: Pașcani, Valea Seacă, Lespezi, Tătăruși, Tudora, Dolhasca, Liteni, Fântânele, Udești, Verești, Salcea, Dumbrăveni și Suceava. Potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Autostrada Pașcani-Suceava se conectează în municipiul Pașcani cu Autostrada A7 (Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani). Aceasta va îmbunătăți condițiile de circulație la nivelul rețelei rutiere naționale de transport, contribuind la reducerea emisiilor poluante și a costurilor de operare.

Scopul proiectului este adaptarea rețelei rutiere naționale la cererea reală de transport și va genera efecte socio-economice pozitive, inclusiv prin reducerea distanțelor și dezvoltarea regională prin extinderea zonei de influență economică a orașelor mari asupra localităților mai mici. Perioada de execuție a proiectului este estimată la 30 de luni.

„Proiectul presupune realizarea unui sector de autostradă, între municipiile Suceava şi Paşcani, care va trece prin judeţele Botoşani, Suceava şi Iaşi şi va ocupa o suprafaţă totală de 945 de hectare, cea mai mare parte fiind în Suceava, de 780 de hectare.

Din punct de vedere al avizării, lucrarea a fost extrem de complexă, având în vedere că proiectul se află în vecinătatea a 30 de arii naturale protejate, din care fac parte păduri, râuri, fâneţe seculare, lunci, lacuri şi rezervaţii-monument al naturii, iar biodiversitatea nu trebuie să aibă de suferit.

Este o bucurie fiecare proiect de asemenea anvergură şi orice contribuţie pe care o avem la dezvoltarea reţelei de transport rutier sau feroviar”, a declarat, marți, preşedintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Laurențiu Păștinaru
Preşedintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (SURSA FOTO: Facebook, Laurențiu Alexandru Păștinaru)