Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a prezentat date dintr-un sondaj de opinie de tip Omnibus, privind intenția de vot la alegerile prezidențiale defalcată în conformitate cu intenția de vot politic (de partid), potrivit STIRIPESURSE.RO.

Astfel, cei care la parlamentare ar vota cu „opoziția de dreapta” (PNL/USR/MRI/PMP) ar vota în proporție de 51% cu Klaus Iohannis și în proporție de 17% cu Dacian Cioloș.

Surpriza vine în cazul alegătorilor PSD/ALDE care l-ar prefera masiv pe Călin Popescu Tăriceanu (44%) față de Liviu Dragnea (doar 21%). Gabriela Firea nu a fost testată în această întrebare.

Alegătorii celorlalte partide tind să nu ofere o opțiune de vot. Atunci când au opțiuni, acestea se împart între Klaus Iohannis (25%) și alt candidat (21%). La „alt candidat” este vorba de obicei de Kelemen Hunor care este ales de simpatizanții UDMR.

60% dintre cei care nu au o opțiune de vot la alegerile parlamentare nu au o opțiune nici la alegerile prezidențiale. Totuși 40% au o opțiune, ceea ce are sens în contextul în care știm că mai mulți oameni votează la alegerile prezidențiale decât la alte alegeri. Dintre aceștia, peste jumătate (24%) l-ar alege pre actualul președinte Klaus Iohannis.

Sondajul a avut loc în perioada 20 septembrie – 1 octombrie. Datele la nivel național le puteți citi aici.