Potrivit concluziilor unui sondaj, realizat în cadrul campaniei „Luna Asigurărilor de Locuinţe” a Asociaţiei Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), peste jumătate dintre români (53%) susţin că schimbările climatice sunt un fenomen natural, nu provocat de om, iar opt din zece persoane (82%) colectează gunoaiele în mod selectiv.

Mai exact, cercetarea a evidențiat faptul că o treime dintre cei care cred că schimbările climatice nu sunt provocate de oameni afirmă că nu ar trebui să ne îngrijorăm din cauza acestui fenomen, în timp ce două treimi manifestă un grad de îngrijorare.

Totodată, potrivit sursei citate, 25% dintre persoanele care văd schimbările climatice drept un fenomen natural consideră că ar trebui să ne îngrijorăm foarte mult din cauza lor, iar 42% sunt de părere că ar trebui să ne îngrijorăm într-o oarecare măsură.

În același timp, dintre cei aproape 46% de respondenţi care cred că schimbările climatice sunt provocate de om, mai mult de două treimi (72%) consideră că apariţia şi existenţa acestora ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult.

Cine este vinovat de schimbările climatice

Sondajul realizat mai arată că peste jumătate din totalul celor intervievaţi (55%) se declară informaţi într-o oarecare măsură despre cauzele schimbărilor climatice, în timp ce 22% sunt de părere că sunt foarte bine informaţi, iar 17% doar într-o mică măsură. Pe de altă parte, ponderea celor care au declarat că nu se consideră deloc informaţi cu privire la cauza acestui fenomen este de 6%.

39% dintre participanţii la sondaj au declarat încredere într-o foarte mare măsură în ce spun oamenii de ştiinţă despre acest lucru, iar 44% doar într-o oarecare măsură, iar 10% din aceştia se încred doar într-o mică măsură în spusele oamenilor de ştiinţă, 4% deloc şi 3% nu pot aprecia sau nu ştiu.

Referitor la reciclarea şi protecţia mediului, rezultatele sondajului APPA arată că 82% dintre români colectează gunoaiele în mod selectiv: 48% de fiecare dată, cu toate deşeurile, respectiv alţi 34% colectează selectiv doar anumite elemente, cum ar fi PET-urile sau hârtia. Pe de altă parte, 13% dintre respondenţi au recunoscut că nu fac acest lucru, deoarece sunt convinşi că gunoiul nu este colectat selectiv mai departe.

De asemenea, aproape 37% dintre participanţii la sondaj, faptul că un produs este realizat din materiale reciclate contează într-o mare măsură, iar pentru 42% într-o oarecare măsură.

De menționat este faptul că ezultatele cercetării de specialitate evidenţiază faptul că 35% dintre români sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi modifice dieta zilnică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce 48% doar într-o oarecare măsură şi 6% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru.

Totodată, 46% dintre respondenţi sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi reducă consumul de energie electrică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, iar 41% într-o oarecare măsură şi 3% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru.

Ce se întâmplă cu energia termică

În ceea ce privește energia termică, în urma sondajului, 39% dintre cei chestionaţi sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să reducă acest consum pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice. Pe de altă parte, 42% susţin că ar face acest lucru într-o oarecare măsură, iar 6% nu sunt deloc dispuşi să facă acest pas.

Totodată,  patru din zece români (39%) participați în cadrul sondajului au în plan să ia măsuri active de a reduce consumul lor de apă într-o foarte mare măsură pentru a contribui în lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce 43% sunt dispuşi într-o oarecare măsură să facă acest lucru, iar 6% refuză să implementeze astfel de acţiuni.

Referitor la segmentul asigurărilor pentru locuinţă, aproape jumătate dintre persoanele chestionate (49%) au declarat că nu au un buget suficient şi pentru o asigurare facultativă. Pe de altă parte, în ceea ce îi priveşte pe respondenţii care nu au încheiat deloc o asigurare de locuinţă, majoritatea (67%) declară, la rândul lor, că nu au un buget suficient pentru aceasta, chiar dacă, din punctul de vedere al costurilor, preţul unei asigurări obligatorii ajunge să fie de maximum 8,33 lei/lună.

În același timp peste 8% dintre respondenţii care nu au încheiat deloc o asigurare de locuinţă menţionează ca motiv o lipsă de încredere în sistem, iar 3% nu consideră că o poliţă de asigurare de locuinţă le este utilă.

64% dintre respondenţi au declarat însă că analizează cu atenţie poliţa de asigurare a locuinţei pentru a vedea ce riscuri sunt acoperite şi ce riscuri sunt excluse. Restul nu fac acest lucru fie pentru că nu pot schimba nimic (27%), fie pentru că nu îi interesează acest aspect (9%).

De menționat este faptul că sondajul a fost desfăşurat online în perioada 1 – 31 octombrie și au participat 3.231 de respondenţi, dintre care 59% femei. Aproape un sfert (24%) dintre participanţi locuiesc în casa ai cărei proprietari sunt, iar 70% în mediul urban. Majoritatea celor intervievaţi au între 18 şi 55 de ani. D

e asemenea, circa 23% dintre participanţii la sondaj au doar asigurare obligatorie, în timp ce 24% au şi poliţă obligatorie, şi poliţă facultativă.