Potrivit datelor INSCOP, războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a prăbușit încrederea românilor în Rusia, de la 16-18% cât a fluctuat în cursul anului 2021, la doar 7,5% în aprilie 2022.

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a publicat joi, pe pagina sa de Facebook, datele mai multor sondaje de opinie care arată prăbușirea încrederii românilor în Rusia din martie 2021 până în aprilie 2022.

Românii nu mai au încredere în Rusia

” Prăbușirea încrederii românilor în Rusia din martie 2021 până în aprilie 2022.

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a prăbușit încrederea românilor în Rusia, care oricum nu era spectaculoasă, de la 16-18% cât a fluctuat în cursul anului 2021, la doar 7,5% în aprilie 2022.

În ceea ce privește profilul celor care mai au încredere multă și foarte multă în Rusia, se remarcă procente ceva mai mari de încredere în rândul votanților AUR, și la nivelul populației tinere (18-29 în special) care și înainte de război a fost ceva mai expusă la propagandă rusă.

Însă, chiar și în rândul acestor categorii, comparativ cu anul trecut, se observă o prăbușire masivă a încrederii în Rusia. De exemplu, înainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, peste 20% dintre votanții AUR aveau încredere multă și foarte multă în Rusia (după război au rămas aproximativ 14%) și peste 30% dintre tinerii de 18-29 de ani aveau de asemenea încredere mare și foarte mare în Rusia (după război au rămas aproximativ 12%).

Datele sunt extrase din mai multe sondaje de opinie realizate de INSCOP Research (cele 4 ediții ale sondajului ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” realizat la comandă German Marshal Fund & Strategic Thinking Group, respectiv INSCOP Monitor)”, se arată postarea directorului INSCOP.

Primarul din Mariupol, mesaj cutremurător: Locuitorii trăiesc în infern

Vadim Boicenko, primarul din Mariupol, a fost invitat marți seara la BFMTV. El a vrut mai întâi să dea un mesaj de speranță.

“Băieții noștri curajoși dețin orașul și drapelul ucrainean flutură în continuare!”, a declarat el, după care a recunoscut că situația este foarte critică la ora actuală, informează La Libre Belgique.

Clădirile din orașul nostru au fost distruse în proporție de 60%, a confirmat primarul. “Zecile de mii de locuitori blocați în continuare la fața locului trăiesc în infern”, a mai deplâns situația Vadim Boicenko.

Primarul a comparat situația din Mariupol cu cea de la Bucea, orașul din regiunea Kiev recucerit recent de trupele ucrainene, în care au fost descoperite sute de trupuri zăcând în gropi comune sau chiar pe stradă.

“Dacă vreți să vă imaginați infernul de la Mariupol, gândiți-vă la Bucea și înmulțiți cu zece”, și-a exprimat el regretul.

Primarul din Mariupol a amintit apoi că trupele ruse reprezintă un pericol pe tot teritoriul ucrainean, chiar în orașele considerate mai sigure. “Pericolul este în toată Ucraina. Nu există niciun oraș în țara noastră care să poată fi declarat sigur 100%”.